Україна та Росія обмінялись сотнями полонених. Що відомо про повернутих додому українців

Переглядів: 323

31 січня 2024 17:40

Україна та Росія обмінялись сотнями полонених. Що відомо про повернутих додому українців фото

31 січня відбувся вже другий за місяць великий обмін полоненими.

"Наші – вдома. 207 хлопців", - повідомив президент Володимир Зеленський.

При цьому міноборони Росії каже, що обмін відбувся за формулою 195 на 195.

Різницю у цифрах ВВС Україна прокоментували у координаційному штабі поводження з полоненими.

"Україна повернула 207 людей, як це і сказав президент. Не знаємо, чому Росія називає цифру 195. Серед 207 повернутих усі військові, цивільних немає", - зазначили там.

Також джерело ВВС Україна у владі вказує, що серед повернутих немає людей, які фігурували у списку нібито загиблих 24 січня на борту Іл-76.

Проте, як вказує джерело, якщо ці люди зараз живі, було б дивно, якби Росія їх швидко повернула - скоріше на обмін їх не повертатимуть ще довго.

Кого повернули?

Керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що серед повернених з російського полону українців є воїни ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, Нацполіції - серед них як рядові, сержанти, так і офіцери.

"Багато оборонців Маріуполя, військових, що були на "Азовсталі", острові Зміїний, Донецькому, Запорізькому, Харківському, Луганському, Херсонському та Сумському напрямках", - написав Єрмак.

У координаційному штабі розповіли історії деяких захисників.

Так, з полону вдалося врятувати молодшого сержанта Захара. Його захопили разом із дружиною Тетяною після евакуації з "Азовсталі" у травні 2022 року.

Менш ніж за пів року жінку вдалося обміняти й повернути в Україну. Тетяна оселилася разом з двома доньками у Дніпрі. Однак 14 січня росіяни вдарили ракетою у багатоповерхівку, де мешкала родина. Захисниця загинула під завалами разом з молодшою донькою та матір’ю чоловіка, розповіли у Координаційному штабі.

Старша 19-річна донька Руслана сьогодні чекає на повернення батька.

Додому повернулися медики, які рятували побратимів і цивільних на Маріупольському металургійному комбінаті та "Азовсталі".

В Україну повернувся старший лейтенант, який боронить Україну з 2014 року, пройшов Дебальцеве і двічі нагороджений орденом "За мужність". Під час обміну визволили двох рідних братів, солдатів ЗСУ Анатолія та Павла, а також одного оборонця острова Зміїний.

В офісі омбудсмана України розповіли про емоції на місці зустрічі українських захисників.

"Хлопців, які вже сьогодні за довгий час почули голоси своїх рідних, переповнювали емоції. Не менш емоційно на дзвінки реагували і родини, які чекають на своїх батьків, синів, братів".

У військових далі – тепла вечеря, отримання чистого одягу, медичний огляд, відновлення документів, банківських карток та реабілітація.

Попередній раз Україна та Росія обмінювались полоненими 3 січня.

Тоді в результаті обміну з російського полону повернули 230 українських військових та цивільних.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими тоді відзначив, що це був найбільший обмін за час повномасштабної війни. Вдалося повернути до України 130 військових зі складу Збройних сил України (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), 55 бійців Національної гвардії, 38 бійців Державної прикордонної служби, одного поліцейського та шістьох цивільних.

Серед тих, кого повернули, 48 людей раніше вважали зниклими.

Обмін після збиття Іл-76

Обмін 3 січня був першим з літа 2023 року і здавалось, що він відкрив шлях до подальших обмінів.

Але 24 січня сталась подія, яка, за припущеннями експертів, могла призупинити процес обміну полоненими.

Біля Бєлгорода був збитий військовий літак Іл-76. За твердженням росіян, на ньому перебували 65 українських полонених, яких везли на обмін.

Росіяни так і не надали переконливих доказів перебування на борту полонених.

ЗСУ фактично визнали, що це вони збили російський літак, а ГУР Міноборони, що на той день планували обмін.

Проте українська сторона так і не змогла отримати підтвердження, що на борту збитого літака були військовополонені. Україна офіційно назвала цю історію провокацією Росії.

З моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3035 військових, додали у координаційному штабі.

 




Схожі новини: