З ніжкою або без. Які келихи для вина краще обрати та чи впливає форма на смак

Переглядів: 188

16 березня 2024 20:52

З ніжкою або без. Які келихи для вина краще обрати та чи впливає форма на смак фото

Келихи для вина без ніжки стали популярним трендом за останні 10−20 років. Вся справа в доступності та універсальності.елихи для вина без ніжки (стакани) з меншою ймовірністю перекинуться чи розіб'ються завдяки їх нижчому центру ваги. Слід визнати, що ними також важче жестикулювати під час розмови. Але вони роблять вживання вина більш демократичним і можливим у різноманітних місцях (вечірки біля басейну, під'їзди, пляжі, пікніки в парку). Ви навіть можете пити вино з баночки, якщо це ваш стиль. Єдині правила — це ті, які ви встановлюєте самі.

Форма чаші винного келиха з ніжкою або без ніжки майже однакова, що, мабуть, є найважливішою характеристикою ємності для пиття. Пари етанолу переносять ароматичні сполуки з вина до носа, значною мірою формуючи загальний смак і враження. Щільність і розташування цих парів етанолу значною мірою залежать від форми різних посудин. Ось чому Каберне Фран і Аліканте Буше подають у келихах Бордо у формі тюльпана, тоді як оранжеві вина краще виглядають у келихах Монтраше з широким горлом. Тим не менш, незважаючи на те, що посуд без ніжки є більш довговічним та доступним, більшість все одно вибирає келихи з ніжкою, п’ючи вино.

Окрім привабливого вигляду, келихи з ніжкою виконують важливу мету. Вони забезпечують завихрення простору та аерацію, що відкриває профіль і запобігає застою або тьмяності вина. Такі келихи також важливі для насолоди особливо складними (і часто дорожчими) винами при оптимальній температурі. Температура різко впливає на смак вина. Вона приглушує або підкреслює ароматичні речовини, демонструє структуру, підкреслює або притуплює таніни, а також підсилює ніс і смакові рецептори, щоб вони могли розпізнавати певні смаки.

Правильна температура особливо важлива під час вживання охолоджених білих вин, які, як правило, стають неприємно плоскими та втрачають свою свіжість, якщо подавати їх занадто гарячими. Теплі червоні можуть витримати тепло, яке передається вашою рукою, а невелике тепло тіла може допомогти охолодженим світло-червоним розкрити свій повний смак. Але не дивуйтеся, якщо після 20 хвилин у руці у склянці без ніжки ваш Рислінг стане пласким на смак. Загалом, біле та рожеве вино слід подавати при температурі від 7 до 12 градусів, помаранчеве та легке червоне — від 12 до 15 градусів, а червоне — від 15 до 18 градусів.




Схожі новини: