«Театр. Душа Маріуполя»: у Запоріжжі відкрили фотовиставку - реквієм

Переглядів: 221

16 березня 2024 22:00

«Театр. Душа Маріуполя»: у Запоріжжі відкрили фотовиставку - реквієм фото

Фотовиставка у міській публічній бібліотеці присвячена 2-й річниці з дня зруйнування Маріупольского драматичного театру.

Світлини розповідають історію драматичного театру від його заснування до сьогодення. Окремі фото зроблені під час повномасштабного вторгнення та закарбовують наслідки авіаудару, який завдали росіяни 16 березня 2022 року.

"Трагедія Маріуполя та його драмтеатру — черговий великий цвях в труну московської міфології про «один народ», «братерство» тощо, жахлива ціна прозріння і розуміння того, що твій сусід, якого ти вважав другом, цинічний вбивця, садист, гвалтівник, мародер і нам тепер з цим жити. І пам’ятати перлину Приазов’я - чудове місто Маріуполь.

Маріупольський драмтеатр — це і наш біль, і наша пам’ять. Я погоджуюся з назвою виставки «Театр.Душа Маріуполя», адже це дійсно була душа нашого міста — він знаходився у самому його центрі. До повномасштабного вторгнення площа перед театром була місцем зустрічі, місцем радості та дитячого сміху. Місцем визначних подій, фестивалів, виступів співаків та акторів, це було серце Маріуполя.

Маріупольський драмтеатр — це і наш біль і наша пам’ять, - зазначила на відкритті керівник центру підтримки "ЯМаріуполь" Юлія Дресвяннікова. -  І ми точно знаємо, що Маріуполь буде Україною, ми дійсно повернемо наше місто. Слава Україні! Слава нашим героям!

Керівник крафтових музеїв Запоріжжя Михайло Мордовськой розповів про історію будівництва драмтеатру у місті Марії. Він нагадав присутнім, що зводити будівлю театру розпочали у 1956 році, а закінчили у 1960.

- Його збудували у центрі скверу, театр став архітектурною домінантою міста, архітектурним магнітом Маріуполя, до якого сходилися люди, - розповів Михайло. - Там завжди вирувало життя!

Історик нагадав, що театр побудували на місці церкви святої Магдаліни, яку радянська влада знищила у 1936 році. А російські фашисти зруйнували будівлю театру у 2022 році.

Достеменно невідомо, скільки загинуло маріупольців, які ховалися у підвалі будівлі. Українська сторона називала цифру у кілька сотень, окупанти повідомляли про 14 загиблих.

Одним з символів трагедії став надпис величезними буквами біля театру “ДІТИ”, який не зупинив російського пілота-вбивцю, скинувшого авіабомбу на будівлю. Такий надпис виклали і у бібліотеці на підлозі — як нагадування про трагедію Маріуполя.

***

Виставка працює в міській публічній бібліотеці по вул. Гоголя, 66.

Відвідати виставку можна з понеділка по суботу з 10:00 до 17:00, неділя — вихідний.

Маріуполь. 16.03.2022: трагедія  драмтеатру

  • Близько 10 години ранку російська авіація завдала удару по драмтеатру в центрі міста. Тут ховалося більше тисячі мирних жителів. Багато хто з дітьми. За декілька днів до російського злочину маріупольці великими літерами перед театром написали слово – "ДЕТИ". Вони сподівалися, що це зупинить окупантів. 
  • Але росіян це не зупинило. Вони скинули дві авіабомби на театр. За результатами розслідування Associated Press, кількість загиблих може сягати 600 осіб. Багато з них – жінки та діти…
  • У цей день окупаційні війська виконали 22 авіанальоти на Маріуполь, скинувши на місто близько 100 бомб. Одна з них влучила в будівлю басейна "Нептун", де збиралися мешканці Кальміуського району.
  • В цей же день люди продовжують вибиратися з блокади усіма можливими шляхами. Цивільні машини шукають дорогу з Маріуполя, намагаючись об’їхати згорілу техніку, вирви від бомбардувань і загони росіян. Хто не має автомобілю – йде пішки.

Фото В’ячеслава Твердохліба




Схожі новини: