Путін переписує історію? Нехай поверне кримцям данину за 324 роки

Переглядів: 219

17 березня 2024 19:16

Путін переписує історію? Нехай поверне кримцям данину за 324 роки фото

 

Якщо Москва в припадку путінізма подає приклад скасування заднім числом договору про Крим, то варто цю лінію посилити скасуванням Костянтинопольського договору 1700 року.

Тільки в той рік московський цар Петро таки випросив у турецького султана Мустафи ІІ права більше не платити данину (упомінкі, дача) ні туркам, ні татарам.

Платили болотні людішкі її ще від 1521 року, коли кримський і казанський хани розбили військо Івана ІІІ і ввійшли в покірну Москву.

Попри понти про "трєтій рім", Москва справно платила щорічні платежі і традиційні ще з часів Золотої Орди "девятні помінкі" – 9 коштовних предметів, як підтвердження особистої васальної залежності.

Затримка платежів логічно призводила до спалення Москви і збільшення виплат.

Так і жили лаптєногі, збираючи упомінкі-данину при Василю ІІІ, Івану Грозному, Симеоні Бекбулатовичу, Федору І, Борису і Федору Годунових, Дмитру І Самозванцю, Василю Шуйському, Владиславу Польському, Михайлу, Олексію та Софії Романових.

Аж поки цар Петро не притягнув з Голандії галеру і з допомогою європейських офіцерів та козаків не добився від султана прблажки в договорі 1700 року:

Стаття 8: "А понеже Государство Московское самовластное и свободное Государство есть, дача, которая по се время погодно давана была Крымским Ханам и Крымским Татарам, или прошлая или ныне, впредь да не будет должна от Его священнаго Царскаго Величества Московскаго даватись, ни от наследников его: но и Крымские Ханы и Крымцы и иные Татарские народы впредь ни дачи прошением ни иною какою причиною, или прикрытием противное что миру да сотворят, но покой да соблюдут".

Але зараз московити взялися переписувати історію.

Тож є пропозиція для наших шановних панів Джемільова, Чубарова, Умерова та інших високодостойних кримських друзів ініціювати перегляд Договору 1700 року і витребувати всю данину за 324 роки.

З пеньою.

А нашим ГУР та СБУ час запустити безпілотники "Гірей" для освіження історичної памʼяті московитів.

Блог автора – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст блогу не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ньому піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора блогу.

Розділ: Політика

Тема: Aтака Путіна




Схожі новини: