Рецепти, вино та історії. Топ-10 українських кулінарних бестселлерів, які повинен мати на своїй поличці кожен

Переглядів: 189

21 березня 2024 16:00

Рецепти, вино та історії. Топ-10 українських кулінарних бестселлерів, які повинен мати на своїй поличці кожен фото

І студенець, і чіберек, і гайд по каві, чаю та какао, і просто печена картопелька. Українська гастрономія повна сюрпризів, про які ви навіть не здогадувалися.

Книжки про їжу — це не лише рецепти, а й надзвичайні культурні історії, які розповідають, хто ми такі всьому нам самим і всьому світу.

Українська книжкова індустрія сьогодні квітне як ніколи. Серед літератури на полицях книгарень є сотні українських письменників та поетів минувшини та сучасності. Їх розбирають за лічені хвилини. І ці книжки усіх можливих жанрів та тем, зокрема й про кулінарне мистецтво, гастрономічну культуру та харчування. Ми підготували для вас підбірку надзвичайно цікавих книжок, після прочитання яких ви забудете думати про їжу, як про набір рецептів. Від історичних екскурсів до арт-буку про київські ринки.

1. Перша українська загально-практична кухня — Ольга Франко (коментарі - Маріана Душар, Наталія Тихолоз)

Ця книжка — справжній бестселлер свого часу. Практичну кухню жадали усі господині Галичини, адже тут описані не лише вишукані та європейські наїдки, а й звичні побутові рецепти З часу 1929 року кожна галицька господиня вважала за необхідне мати її на своїй кухні: від різних закусок, супів, борщів, м’яса, риби до печива і варення. Не варто забувати й про справді корисні практичні поради від пані Ольги. Видання від 1929 року сьогодні повернулося до читачів у тій же своїй красі, набутій майже сто років тому. Друге життя вона отримує завдяки комен­тарям відомої львівської кулінарної блогерки Маріанни Душар.

2. Висока кухня, або В горах їстимуть добре. Про закарпатську горянську гастрономію — Роман Тодер

У книзі Висока кухня або в горах їстимуть ви зможете поринути у детальну та захопливу історію формування закарпатської горянської гастрономії від початку заселення гір у XIII ст. до нашого часу. Ця подорож занурить вас у кожну епоху та покаже нерозривний зв’язок між харчуванням і господарюванням. Описано ключові принципи і характеристики кухні закарпатських горян. Також в історичному контексті подано огляд застосування основних продуктів.

3. Кухня Карпат. Від простої їжі до делікатесів — Сергій Пожар

Якщо ви колись задумувалися над гайдом по світу їжі з українським смаком — це воно. Кухня Карпат тут описана надзвичайно вдало для того, аби зрозуміти сутність усього пласту присмаків та ароматів регіону. Справжній колорит тут дбайливо зібраний відомим кулінаром і блогером Сергієм Пожарем. У книзі є рецепти та з душею приготовані страви, у яких відображено симбіоз кухонь усіх тих, хто проживав на території від Карпат до Львова. Завдяки збірці ви познайомитеся із так званою карпатською кухнею простих людей, які здавна зберігали і передавали рецепти своїм дітям та онукам.

4. Зваблення їжею з українським смаком — Євген Клопотенко

Книжка відомого шеф-кухаря зібрала 70 авторських рецептів давніх страв, які розділено на 9 розділів. Ви дізнаєтесь як приготувати супи та юшки, страви з м’яса, риби, овочів та грибів, каші, напої, закуски, випічку та солодке. Але ж не лише рецепти єдині. Тут чимало цікавих фактів про українські продукти та харчі — як їх споживали раніше, чим вони корисні, у який спосіб їх найкраще готувати. А ще кулінарний експерт згадує про свою дослідницьку експедицію та міста, які вразили його своєю кулінарною традицією.

5. Україна. Їжа та Історія — Олена Брайченко, Марина Гримич, Ігор Лильо та інші

Ця книжка вже не вперше представляє українську культуру на світовій арені. Її перекладено шістьма мовами світу для того, аби кожен зміг зрозуміти суть української душі через їжу. До книги увійшли науково-популярні тексти про історію національної кухні України, особливості регіональної кулінарної традиції та рецепти популярних страв. Вона і для тих, хто готує вдома, і для тих, хто професійно розповідає про українську кухню закордоном. Тут сере прекрасних фото зібрані затишні та близькі кожному історичні нариси. Через них легко впізнати себе та поринути у свої смачні дитячі спогади.

6. Вино без правил. Як пити круте вино і не залежати від думки винних снобів — Анна Євгенія Янченко

Завдяки цій книзі кожен навчиться винного етикету. Навіть максимально далека від вина людина відтепер зможе «читати етикетку» і без зусиль обрати вдале вино собі на вечір. Тут немає повчань та довгих поринань у науку, адже книжка написана легкою мовою. Вона розважає і навчає водночас. Тут ви знайдете відповіді на питання: чи існує порошкове вино? Як розібратися в французьких винних регіонах? І чим відрізняється шампанське від просеко?

7. Стихійний архів. Артбук про ринки Києва — ГО Культурні географії

В ілюстрованому артбуці буде представлено результати досліджень, направлених на виявлення зв’язку спонтанної торгівлі з особливостями спілкування і обміну, а також пошук відповідей на питання, що вплинуло на архітектуру ринкових павільйонів та як, залежно від економічної ситуації, змінювалась «уніформа» продавців.Артбук виходить на основі онлайн-анкетування, глибинних інтерв'ю, експериментів, суб'єктивних карт користувачів та архівних фото столичних ринків, зокрема Печерського, Бесарабки, Житнього тощо.

8. Кримськотатарська кухня — Олена Соболєва

Рецепти святкових та буденних страв ця книга перетворила на подорожі у минуле та сьогодення кримськотатарського народу. Нам розповідають, ким були і є кримські татари, в чому особливості їхньої гастрономічної культури. Окрему увагу приділено тому, як трагічний досвід депортацій кримських татар у ХХ-ому столітті вплинув на зміну смаків та страв. Прочитавши цю книжку з’являється не лише можливість дізнатися, як готувати «чіберек», «фулту», «сарму», манти та варення з зелених волоських горіхів. Ви отримаєте купу цікавих історій про побут на народну культуру кримських татар, які зібрані з численних етнографічних експедицій.

9. 69 спецій для Серця — Андрій Гудима

Тут кожен знайде щось до серця. Те, що вилікує у цю хвилину і заспокоїть літерами. У книзі відображені кулінарні секрети й таємниці досвіду Андрія Гудими — українського ресторатора та військового, який прагнув ділитися зі світом знаннями і любов’ю до всього. Автор запитував у читача: «Яка головна спеція твого життя?» І відповідь на це питання він пропонує знайти не лише у своїй кухні, але й у власному серці. Не просто збірник рецептів, а намагння підказати правильний шлях через власну «спецію», яка надає смаку всьому життю.

10. Галицькі смаколики — Маріанна Душар

Ці смаколики — кулінарна книжка за мотивами роману Софії Андрухович Фелікс Австрія та його екранізації — фільму Віддана. Рецепти страв галицької кухні тут зібрані після того, як авторам не було сили витерпіти й не приготувати бодай щось із того надзвичайно апетитного опису у цих творах. Тут є атмосферні фотографії, кадри з фільму і звичайно ж розповідь як готувати мізерію, студенець, різдвяний борщ з крепликами, грибівку з пенцаком, фальшивого зайця тощо. Про це все розповідає відома кулінарна блогерка пані Стефа. Також ви зможете доповнити цю книжку власними рецептами, ідеями, записами.

Джерело: NV




Схожі новини: