У Запоріжжі відбудова Дніпровської ГЕС після ракетних ударів займе багато часу

Переглядів: 207

24 березня 2024 13:30

У  Запоріжжі відбудова   Дніпровської ГЕС  після ракетних ударів  займе багато часу фото

Втрати потужностей ДніпроГЕС є значними для української енергетичної системи

Про це виданню Associated Press розповів генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

У своєму у коментарі гендиректор зауважив, що найбільша в Україні ГЕС зупинила свою роботу після ракетних влучань, а станція втратила частину своїх генеруючих потужностей, що призвело до значних втрат для Обʼєднаної енергосистеми України.

Ігор Сирота також підкреслив, що наразі масштаби пошкоджень важко оцінити, проте зрозуміло, що відбудова буде тривалою.

Нагадаємо, 22 березня з 04:10 до 7:00 російські ракети атакували Дніпровську гідроелектростанцію. Зафіксовано 8 прильотів. На станцію оперативно прибули екстренні служби та ДСНС. Пожежу локалізовали близько 8:00.

Як повідомляв Ігор Сирота, ситуація на греблі Дніпровської ГЕС контрольована. Станція не працює.

«Загрози прориву греблі немає. Обсяги пошкоджень потребують ретельного обстеження.

Внаслідок кількох ракетних ударів на Дніпровській ГЕС постраждало електричне обладнання та гідроагрегати, пошкоджена значна кількість будівельних конструкцій. Жертв серед співробітників немає.

Укргідроенерго здійснює усі можливі заходи щодо здійснення пропуску води нижче по течії Дніпра, - зазначив керівник Укренерго.

Ігор Сирота окремо зупинився на наслідках ворожого удару по Дніпровській ГЕС.

- Гідроенергетика відіграє ключову роль в регулюванні пікових навантажень. У розрізі роботи енергосистеми Україна втратила більше 1000 МВт регулюючих потужностей. Для енергопостачання споживачів буде знайдено компенсуючі механізми. Проте для енергосистеми нині, у ситуації постійних терористичних атак на енергетичні обʼєкти, це серйозні втрати.

Попередню оцінку наслідків Укргідроенерго зможе дати за кілька днів.

З міжнародними партнерами та фінансовими установами вже тривають обговорення залучення допомоги у відновлення станції.

Укргідроенерго звертає увагу міжнародної спільноти на необхідність прийняття швидких рішень та рішучих дій. Руйнація Каховської ГЕС та терористична атака на Дніпровську ГЕС вимагають притягнення до відповідальності російської сторони за цілеспрямовані атаки на українську інфраструктуру», - підкреслив Ігор Сирота.

Точка зору міністра

“Масованою атакою на енергетику ворог хотів досягнути повного блекауту України”

Про це міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини».

«Атака 22 березня була наймасштабнішою за всю історію атак на енергетику. Ворог застосував одночасно понад 150 різних засобів ураження. Це суттєве випробування для енергосистеми. Метою цієї атаки було досягнути масштабного блекауту в державі», - зазначив міністр.

Герман Галущенко повідомив, що вплив атаки відчули споживачі 12 областей. Найбільше постраждали Харківська, Одеська та Хмельницька області. Відновлювальні роботи тривають, критичну інфраструктуру заживлено в усіх регіонах.

За словами міністра, ситуація на Дніпровській ГЕС наразі складна. Триває усунення наслідків атаки,  після чого буде оцінюватися час, потрібний для відновлювальних робіт.




Схожі новини: