Відмазати ''слугу крипти'': як суддя ВАКС Ткаченко рятує нардепа Одарченка після підігрувань Коломойському

Переглядів: 185

25 березня 2024 13:00

Відмазати слугу крипти: як суддя ВАКС Ткаченко рятує нардепа Одарченка після підігрувань Коломойському фото

Суддя Вищого антикорсуду (ВАКС) Олег Ткаченко знову нагадав про себе.

У минулу п'ятницю він частково скасував підозру колишньому "слузі народу" Андрію Одарченку.

Ткаченко прибрав із тексту підозри Одарченку два слова, а саме словосполучення "особливо тяжке".

Річ у тім, що у тексті підозри в одному реченні детективи і прокурори використали словосполучення "Одарченко вчинив особливо тяжке кримінальне правопорушення" замість "Одарченко вчинив тяжке кримінальне правопорушення".

Опис обставин справи у підозрі вказано правильно. Сама кваліфікація теж вказана правильно (ч.4 ст.369 КК України) – тяжкий корупційний злочин, за який можуть посадити на 10 років з конфіскацією.

Зазначена у тексті підозри фраза про "особливо тяжке правопорушення" з одночасною кваліфікацією дій нардепа за ч.4 ст.369 Кримінального кодексу України і правильним описом фактичних обставин справи якби очевидно натякає на банальну ОПИСКУ в тексті.

Більше того, у листопаді минулого року ВАКС вже перевіряв обґрунтованість підозри Одарченка, і тоді судді відправили нардепа під варту з альтернативою застави в 15 млн грн. Згодом це рішення підтримала апеляція.

Розслідування по Одарченку вже завершено. Невдовзі справу мають скерувати до суду. Поки що не зрозуміло, які наслідки рішення Ткаченка може мати для справи. Але цілком можливо, що це спроба закласти певні "міни" у справу на майбутнє.

Додамо, що ухвала судді Ткаченка по підозрі Одарченку ще може бути оскаржена до апеляції ВАКС.

До речі, у самого судді Ткаченко теж бувають рішення з помилками. Зокрема, нещодавно в одній зі своїх ухвал він просто відсканував і вставив в текст скаргу захисту з десятками помилок, не до ладу розставленими знаками оклику, а також емоційними словами про "голослівні припущення та відкриті маніпуляції" (https://reyestr.court.gov.ua/Review/116252499).

Цікаво, що в цій ухвалі теж йшлося про часткове скасування підозри. Згодом апеляція те рішення скасувала на підставі істотного порушення Ткаченком вимог кримінального процесуального закону.

Тепер же маємо історію з частковим скасуванням підозри нардепу Одарченку.

Не виключено, що хтось дуже впливовий із Офісу Президента намагається всіма силами рятувати нардепа від неминучого суду, так як Одарченко може знати багато владних прізвищ, причетних до високопосадової корупції.

Зокрема, на зафіксованих записах НАБУ Одарченко говорив про наявність у нього своїх обмінників, за допомогою яких можна переводити у готівку криптовалюту: "Я люблю крипту. Ты что, никогда не пользовался криптой? Это ох...енная тема. У меня свои обменники. Везде, во Львове, Харькове, Киеве. Да хоть в Испании можно снять".

Наостанок нагадаємо, що можливість скасування повідомлення про підозру з'явилася у 2018 році. І це одна із норм сумнозвісних "правок Лозового". Це яскравий приклад, як за допомогою штучно прийнятих депутатами норм створюються лазівки для уникнення відповідальності.

А Президент Зеленський уже більше трьох місяців ігнорує рекордну петицію із вимогами скасувати залишки "правок Лозового".

 

ВІТАЛІЙ ШАБУНІН, голова правління Центру протидії корупції

Джерело: Українська правда




Схожі новини: