Як закон про мобілізацію вплине на чоловіків за кордоном: чи депортуватимуть їх

Переглядів: 303

17 квітня 2024 18:10

Як закон про мобілізацію вплине на чоловіків за кордоном: чи депортуватимуть їх фото

Розповідаємо, що зміниться для українських чоловіків за кордоном після набуття чинності закону про мобілізацію.

В Україні ухвалено і підписано Володимиром Зеленським новий закон про мобілізацію, в якому знизили вік призову до 25 років і ввели додаткові обмеження для ухилянтів. Деякі нововведення стосуватимуться військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном. Ми розповіли, чи планується мобілізація чоловіків за кордоном і чи потрібно їм ставати на облік.

Що заборонять чоловікам за кордоном

Закон про мобілізацію чоловіків за кордоном обмежить консульські послуги, якщо військовозобов'язаний не стане на облік. Без військово-облікового документа не можна буде отримати український або закордонний паспорт, влаштуватися на роботу.

При цьому консульські послуги не будуть обмежені для чоловіків у таких випадках:

при оформленні посвідчення на повернення в Україну;

під час вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України;

якщо другий з батьків дітей має іноземне громадянство або є особою без громадянства;

під час вчинення дій за заявами українців, які затримані, позбавлені волі або перебувають за кордоном.

Після підписання закону консульські послуги чоловікам надаватимуть одночасно з уточненням даних для ТЦК або за наявності військових документів.

Як стати на військовий облік за кордоном

Українці, які перебувають за кордоном, мають оновити свої дані протягом 60 днів з моменту ухвалення закону. Тобто на облік їм потрібно стати до 16 липня. Для цього їм треба повідомити ТЦК свої актуальні особисті дані - адресу проживання, місце роботи, номер телефону, адресу електронної пошти тощо.

Вставати на облік потрібно всім чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років, зокрема студентам та особам з інвалідністю, за умови перебування за кордоном протягом 3 місяців і більше.

Військовий облік чоловіків за кордоном можливий через консульство, електронний кабінет військовозобов'язаного (коли він стане доступним), а також через офіційний номер телефону або електронну пошту, зазначені в ТЦК.

Для оновлення даних потрібно звернутися до дипломатичної установи України з такими документами:

український паспорт;

документ, що підтверджує місце проживання за кордоном;

військовий документ (за наявності);

документ про освіту (за наявності).

Персональні дані військовозобов'язаних зберігатимуться у хмарних сховищах за кордоном за підтримки міжнародних партнерів.

Після взяття на облік чоловіки за кордоном повинні будуть протягом 7 днів повідомляти про зміну місця проживання, сімейного стану, освіти.

Що буде, якщо не стати на облік за кордоном

Військовозобов'язаному, який не став на облік, обмежуватимуть консульські послуги, а також може бути виписано штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень.

Наразі в Міністерстві юстиції обговорюють можливість запровадження додаткових покарань для українців, які нехтують військовим обліком за кордоном.

Чи будуть мобілізувати чоловіків за кордоном

Про те, чи буде мобілізація українців за кордоном, розповів народний депутат Федір Веніславський. За його словами, актуалізація даних потрібна для того, щоб Генштаб знав, скільки військовозобов'язаних чоловіків зараз перебуває за кордоном:

Людина може проживати за кордоном, а їй надсилають повідомлення, повістки за адресами, які зареєстровані в ТЦК. Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути поінформована, оскільки її немає в цьому місті.

Водночас Веніславський заспокоїв тих, хто проживає в інших країнах, - жодних додаткових обов'язків після оновлення даних не буде. Постановка на військовий облік не означає, що чоловіка депортують або змусять повертатися в Україну. За словами нардепа, в України немає таких інструментів, щоб змусити інші країни відправляти чоловіків на батьківщину під час воєнного стану.

Джерело: УНІАН




Схожі новини: