Окупована спадщина: у запорізькому музеї відкрилася виставка, присвячена 130-річчю Василівського замку

Переглядів: 166

18 квітня 2024 23:45

Окупована спадщина: у запорізькому музеї відкрилася виставка, присвячена 130-річчю Василівського замку фото

Виставку «Живописна спадщина. 130-річний ювілей Василівського замку» з приватної колекції Валерія Стойчева у обласному художньому музеї відкрили у День пам’яток історії та культури в Україні, Міжнародний день пам'яток і визначних місць.

 Окрім відкриття виставки, в межах культурно-мистецького проєкту «Окупована спадщина» у музеї провели захід, на якому йшла мова про окупований військами рф Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова».

Як розповіла кураторка проєкту і виставки Ольга Дворна, Міжнародний день пам'яток і визначних місць був започаткований у 1984 році, а у нашій країні згідно указу Президента День пам’яток історії та культури в Україні відзначається з 1999 року.

- Під час збройної агресії росії ми започаткували проєкт “Окупована спадщина”, - розповіла Ольга Василівна. - Перший захід присвятили Новій Каховці, її кам’яним вишиванкам. Сьогодні мова піде про Василівський музей-заповідник «Садиба Попова».

Ольга Дворна також навела шокуючі цифри про шкоду, яку завдали ординці культурі України. Так, за даними Міністерства культури і інформаційної політики, станом на 24 лютого 2024 росіяни знищили або пошкодили 945 об’єктів культурної спадщини нашої країни: 128 пам’яток національного значення, 742 — місцевого і 75 — щойно виявлених.

У списку Мінкульту  перші три позії займають зруйновані промислова пам’ятка Харкова, історичні центри Одеси і Львова.

- Війна, яку розпочала росія, має на меті стерти культуру України, знищити нашу ідентичність, це ні для кого не таємниця. Але ми маємо цього не допустити, - підкреслила кураторка проєкту “Окупована спадщина”.

Ольга Дворна розповіла, що на виставці «Живописна спадщина. 130-річний ювілей Василівського замку» представлено 35 робіт.

«В експозиції виставки твори чотирьох авторів: живопис Катерини Гончаренко, Дмитра Барабаша, Вікторії Стойчевої і проектні акварельні креслення Олександра Харлана.

Основу експозиції складають 20 творів художниці Катерини Гончаренко: це родинні портрети династії Попових та архітектурні споруди замку, пейзажні сюжети навколо нього.

Катерина народилась у 1990 році у Мелітополі, закінчила НАОМА, жила і працювала в місті Нова Каховка Херсонської області. У 2017, 2018 роках була учасницею Всеукраїнського мистецького пленеру «Запорізький пейзаж», організованого Запорізьким художнім музеєм.

У 2017-му митцям було запропоновано попрацювати у Василівському історико-архітектурному музеї-заповіднику «Садиба Попова» – унікальній пам’ятці історії та архітектури Південної України кінця XVIII–XIX століть.

Восени у виставковій залі музею-заповідника була презентована виставка робот учасників пленеру «Запорізький пейзаж-2017» з фондів художнього музею. Подальша творча зацікавленість Катерини Гончаренко цим маєтком продовжувалась, свій погляд на Василівський замок і членів родини Попових художниця відображає у своїх картинах.

Обидві живописні роботи Дмитра Барабаша (1968) з Василівки навіяні життям старовинного замку.

Сучасне сприйняття і виразність відчуваються в картині Вікторії Стойчевої (2005) «Привид замку» (2019). Бачимо підхід та погляд юної художниці на замок, як на туристично-привабливий об’єкт із місцевими легендами та історіями.

Панорамні проектні креслення з використанням акварельних фарб архітектора Олександра Харлана (1973) з міста Дніпро надають можливість представити первісну забудову всієї території родинного маєтку Попових», - розповіла Ольга Дворна.

Про необхідність збереження нашої культурної спадщині  у своїх виступах говорили  перша заступниця голови Бердянської РДА, депутатка обласної ради Ірина Півень і спеціаліст з історико-культурної спадщини департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Павло Кравчук.

Валерій Стойчев запропонував учасникам заходу переглянути відео, зняте з квадрокоптера, як до війни виглядав Василівський замок і територія біля нього. До сліз...

Зараз комплекс зазнав пошкоджень і руйнувань. Найбільше — під час оборони Василівки 2-7 березня 2022 року. І потім, протягом 2022-2023 років були прильоти по території. Але Валерій Стойчев вважає стан комплексу задовільним.

Нагадаю: у 2014-2021 роках Валерій Стойчев працював керівником цього комунального закладу Запорізької обласної ради. Він подавав свою кандидатуру і на останній конкурс, але конкурсна комісія визначила переможцем Ганну Головко. Валерій Михайлович оскаржив своє звільнення у суді і переміг: влітку минулого року суд зобов’язав обласну раду відновити його на посаді і виплатити заробітну плату за вимушений прогул.

Але питання про його повернення на посаду “зависло” - у минулому році голова облради Олена Жук чотири рази скликала сесія, на черзі денній якої було єдине питання — кадрове (про повернення на свої посади згідно рішень суду Валерія Стойчева і керівника обласної інфекційної лікарні Володимира Шинкаренка), але кворуму щоразу не було. Тепер повернути Валерія Стойчева на посаду директора може керівник ЗОВА Іван Федоров, у якого є такі повноваження.

За інформацією голови обласної організації Українського товаритства охорони пам’яток історії і культури, історика Валерія Стойчева, після обстрілів співробітники музею стабілізували ситуацію на території комплексу — закрили пошкодження, прибрали територію. І зараз вона знаходиться під їх охороною.

- Частково пошкоджені чотири будівлі. У палацовому комплексі внаслідок влучення ворожого снаряда було пошкоджено квадратну вежу манежу стайні. Кут башти пошкоджено.

Крім того, пошкоджено каретну - об'єкт, який знаходиться також на території музейного комплексу. Там снарядом пробито стіну другого поверху. Щодо другої частини музейного комплексу - будинку поміщика, то там усі віконні отвори розбиті. Побиті вікна в Англійському флігелі, у Східному. Був "приліт" по хірургічному корпусу лікарні, яка знаходиться недалеко від садиби та вибуховою хвилею вибило вікна у приміщеннях комплексу.

Пошкоджена частина фасаду Східного флігеля, частково обрушилися перекриття, вони були в незадовільному стані", - розповів Валерій Стойчев.

Але вони не складають руки. У рамках проєкту “Окупована спадщина” була презентована локація “Культурно-мистецький центр “Василівський замок”, його очолює Ірина Стойчева. У планах — продовження виставкової діяльності у просторах краєзнавчого та художнього музеїв Запоріжжя, презентація наукових та дослідницьких здобутків працівників музею-заповідника “Замок Попова”, які вони готували до 30-річчя музею. Якби не вторгнення росії, ювілейну дату музей мав би урочисто відзначити у 2023 році.

До речі, у музеї розробляли заходи по реставрації, але, звісно, їх можна буде проводити лише після повернення Василівки і замку Попова під юрисдикцію України.




Схожі новини: