Для яскравого Великодня. Сім ігристих вин від українських виробників
4 травня 2024 20:10
Ігристі вина від українських виробників чудово подавати на Великдень (Фото:Unsplash/Anthony DELANOIX)
Зазвичай на Великдень прийнято подавати червоне вино. Але ви можете поекспериментувати та спробувати поєднати святкові страви з ігристим.
Хоча ігристе вино і не є традиційним великоднім напоєм, проте саме його прийнято подавати у першій половині дня — до сніданків, бранчів. Це пасує і великодній трапезі. При поєднанні ігристих з їжею варто пам’ятати: чим солодше вино, тим солодшою має бути і закуска. Зверніть увагу, що це вино зазвичай подають у вузьких високих келихах (наприклад, флейта або тюльпан), щоб бульбашки повільніше піднімалися.Але якщо вас цікавить смак, то можна обрати і широкі келихи. І не забувайте, що перед вживанням ігристе треба охолодити — саме тому його зазвичай розливають, виймаючи пляшку з відра з льодом.
Оскільки ігристе є універсальним, воно може поєднуватися практично з будь-якою стравою — від солодкої паски до стейка. Ось кілька порад щодо поєднання ігристого з їжею:
Брют — сухе ігристе з найменшим вмістом цукру — добре подавати з сирами з козячого чи овечого молока, рибою, морепродуктами, фруктами та горіхами, а також як аперитив перед початком застілля.
Напівсухе ігристе можна подати з витриманими сирами, морепродуктами чи куркою, фруктовим салатом або ягідним тартом.
Напівсолодке подають з більш щільною їжею: качкою, червоним м’ясом, креветками чи іншими молюсками. Також це вино можна подати в парі з десертом із полуниці чи щербетом.
Солодке ігристе — ідеальне для солодкої паски. Воно також чудово комбінується з різноманітними десертами. Спробуйте кинути в келих заморожені некислі ягоди чи фрукти — вони добре охолодять напій.
Ось кілька вин від локальних виробників, які можна обрати до святкування Великодня:
Leleka Wines, біле брют
Це новинка серед ігристих вин, названа на честь одного із символів України. Крім сухого вина, бренд випустив напівсолодке та напівсухе — усі із сорту винограду Аліготе. Його збір проводиться з однієї ділянки в с. Долинка, вино повторно зброджується при низьких температурах. Для виготовлення ігристого була використана елітна французька раса дріжджів, а після повторного бродіння його витримували на холоді не менше п’яти діб. Брют від бренду має нотки яблука Голден, стиглої груші, польових квітів, білої черешні та виражену мінеральність в ароматі, що забезпечують довготривалий яблучно-грушевий смак.
Shabo Grand Reserve Extra Brut
Вино від відомого українського бренду виготовлене за старовинним французьким методом шампанізації у пляшках. Виноград сортів Піно Нуар і Шардоне виростає на власних виноградниках та збирається вручну, а потім витримується у дубових баріках. Біле екстра брют має фруктово-ягідну солодкість, вершкові тони і ванільні ноти. Воно чудово доповнить морепродукти, рибні страви, сири, біле м’ясо і десерти.
Колоніст Біссер, брют
Бренд Колоніст створювався як соціальний проєкт, а згодом переріс у підприємницьку діяльність. Виноград Шардоне для цього ігристого виріс на південно-західних схилах найбільшого прісноводного озера в Україні - Ялпуг. Вино виготовлене за класичною технологією шампанізації та витримане на дріжджах в пляшках протягом двох років. Йому притаманні благородні пахощі, в яких чітко відчуваються квіти, скоринка хліба і горіхи. М’яка і освіжаюча смакова композиція доповнюється приємною нотою свіжоспеченої булочки.
Grande Vallee Brut Methode Traditionnelle
Ігристе лімітованої колекції з винограду Піно Меньє виготовлено за класичною технологією (méthode traditionnelle) шляхом насичення виноматеріалів діоксидом вуглецю під час вторинного бродіння у пляшці з витримкою на осаді не менше 18 місяців. Воно має делікатний ягідно-фруктовий аромат, легкий освіжаючий смак і збалансований рівень кислотності. Його чудово подавати до молюсків, рибних страв та ніжних десертів, як-от сирна паска. Сама виноробня розташована в Одеській області, має понад 140 га власних виноградників та повний цикл виробництва.
Beykush Beresagne Rose Brut
Beykush Winery — сімейна виноробня із виноградниками, що знаходяться в унікальному місці, на мисі Бейкуш. Тут експеритментують із блендами та рідкісними сортами. Для виробництва ігристого виноград сортів Піно Нуар, Піно Грі та Темпранільо збирали вручну. Окрема ферментація за сортами проходила в чанах з нержавіючої сталі за низьких температур без додавання цукру. Витримка на тонкому осаді тривала 60 місяців, далі відбувався розлив по пляшках для вторинної ферментації. Вино має яскравий аромат, сповнений відтінками соковитої полуниці, червоної порічки та цитрусових. У смаку можна відчути відтінки червоних ягід з легкою гірчинкою грейпфрута.
Villa Tinta Tintarella Muscato, напівсолодке
Це ігристе відмінно поєднується з сирами та десертами й підходить у якості аперитиву. Вино виготовлене шляхом повного зброджування сусла з винограду сорту Мускат Оттонель, вторинно ферментується методом Charma протягом 45 днів. Вино свіже, з нотами мускату і троянди. Смак збалансований, із середньою кислинкою та свіжими нотками, тропічних фруктів з приємними бульбашками. Виноробня розташована в Одеській області, виноматеріал збирається вручну.
Frumushika-Nova Pеt-Nat рожеве сухе
Pet-Nat — це абревіатура від Pettilant Naturel (з французької - натуральне ігристе). Це традиційний метод виноробства ансестраль, при якому вино розливають у пляшки до повного завершення свого першого бродіння, а потім завершують бродіння природних цукрів у пляшці, таким чином вивільняючи бульбашки. Цей метод, хоч і сильно відрізняється від шампанського, також був розроблений на півдні Франції ще в 16 столітті. Оскільки Pet-Nat зазвичай не фільтрується в кінці процесу, він майже завжди має мутний вигляд. Вино має приємний аромат з відтінками червоних ягід, ожини та сливи. Смак збалансований з ніжною ігристістю.