Від краху РФ до корейського сценарію: 5 варіантів закінчення війни в Україні

Переглядів: 139

7 травня 2024 10:50

Від краху РФ до корейського сценарію: 5 варіантів закінчення війни в Україні фото

Виходячи з обставин, що склалися, аналітик Юрій Богданов бачить 5 можливих сценаріїв закінчення війни. Кожен із них має шанси реалізуватися — і, можливо, вже восени стане ясно, до якого з них іде Україна.

Сценарії завершення війни: лаконічний погляд

Давайте відразу проговоримо кілька важливих передумов, які треба враховувати при обговоренні сценаріїв завершення війни.

1. Оцінювати сценарії треба з урахуванням "поправки на поточний момент". Останні місяці Україна перебуває на дні можливостей, Росія — на піку. Росіяни теж виснажуються ресурсно, не треба розповсюджувати їх іпсохи про "нескінченні ресурси" і рити вмиральні ями.

2. Єдина причина, чому зараз в них вдається просуватися — наші і партнерські провали. Схоже, що нижню планку ми пройшли. Хоча лаг ще буде болючим — російський наступ в найближчі місяці ще розвиватиметься, бо на постачання зброї і підготовку людей потрібен час.

3. Різке зниження ескалації без перемовин можливе лише за однієї умови — різкого скорочення можливості ОБОХ СТОРІН воювати й проводити активні операції. Але якщо обидві сторони будуть настільки виснажені, це відкриває шлях до перемовин про той чи інший формат завершення війни.

4. Вихід на кордони 1991 без тотальної переваги України в силах і засобах (чи колапсу режиму) практично неможливий. Особливо це стосується звільнення урбанізованих районів Донбасу.

5. Радикальні параметри — знищення України чи Росії — для обох сторін практично недосяжні. Та і взагалі. Війни капітуляціями однієї зі сторін закінчуються вкрай рідко.

6. Зафіксувати все "назавжди" неможливо. Бо історія йде собі вперед. Наприклад, якщо почнеться велика війна в Азії, Україну вона зачепить. Навіть якщо війна з Росією на той момент вже завершиться.

Що таке завершення війни? Момент часу, коли обидві сторони відмовляються від продовження бойових дій на десятиліття. Війна може закінчитися на кордонах 1991 року, на приблизно поточній лінії зіткнення, гірше для нас чи для росіян.

 




Схожі новини: