Байден застеріг Ізраїль, що припинить постачати наступальну зброю в разі наступу на Рафах

Переглядів: 122

9 травня 2024 12:20

Байден застеріг Ізраїль, що припинить постачати наступальну зброю в разі наступу на Рафах фото

Президент США заявив, що припинить постачання наступальної зброї до Ізраїлю, якщо ЦАХАЛ продовжить наземну операцію та ввійде в місто Рафах на півдні сектору Гази.

Про це глава Білого дому сказав в інтерв’ю CNN.

«У Газі були вбиті цивільні жителі внаслідок ударів цих бомб та в інші способи, якими вони (ЦАХАЛ – ред.) атакували населені пункти», - сказав Байден, маючи на увазі 900-кілограмові бомби, постачання яких він призупинив минулого тижня.

За словами президента, він дав чітко зрозуміти ізраїльській стороні, що припинить надавати зброю, якщо ЦАХАЛ зайде в Рафах.

Таким чином, він уперше відкрито пригрозив частково призупинити військову допомогу Ізраїлю. Це стало переломним моментом у семимісячній війні, яка почалася після масштабної терористичної атаки ХАМАСу на мирні поселення 7 жовтня минулого року.

«Ми не відступаємо від безпеки Ізраїлю. Ми відступаємо від здатності Ізраїлю вести війну на цій території», – сказав Байден.

Він уточнив, що США продовжать надавати оборонну зброю Ізраїлю, включно із системою ППО «Залізний купол». Однак інші поставки будуть припинені, якщо почнеться масштабне наземне вторгнення в Рафах.

Минулого тижня адміністрація Байдена прийняла рішення призупинити постачання озброєнь виробництва Boeing до Ізраїлю, який зараз веде операцію в місті Рафах на півдні сектору Гази. Зокрема, йдеться про 1,8 тис. бомб вагою понад 900 кг, а також 1,7 тис. 230-кілограмових бомб.

Джерело: Укрінформ




Схожі новини: