Чи можна вижити на пенсію з мінімальною зарплатою: реальні цифри

Переглядів: 288

6 липня 2024 09:41

Чи можна вижити на пенсію з мінімальною зарплатою: реальні цифри фото

Часто українці цікавляться, як саме розраховується їхня майбутня пенсія та які фактори на це впливають

Пенсійна система України викликає багато запитань та обговорень серед громадян. Розмір пенсійних виплат залежить від низки чинників, серед яких стаж роботи та розмір заробітної плати.

Про те, які пенсійні виплати отримуватимуть українці з мінімальною зарплатнею, повідомляє редакція сайту Новини Pro.

В Україні розмір пенсії залежить від трудового стажу та рівня заробітної плати. При мінімальній зарплаті та стажі у 35 років пенсія може складати 2 457 грн.

Соцвиплати

Це перевищує мінімальну пенсію у 2 361 грн, розмір якої також враховує середню зарплату в країні за три роки та середню зарплату, з якої сплачуються внески.

Яку пенсію можуть отримати українці

Рівень пенсій в Україні є одним з найнижчих у Європі. Згідно з Меморандумом з МВФ, пенсійну реформу не проводитимуть до завершення війни та стабілізації ситуації. Розмір пенсії визначається індивідуально для кожного і залежить від зарплати та стажу. Зазвичай, пенсія складає близько 30% від звичної зарплати, але іноді цей показник може бути нижчим. Наприклад:

При зарплаті 15 тис. грн можна очікувати пенсію у 4 228,2 грн, що менше ніж 30%, за наявності 35 років стажу.

При тому ж стажі та зарплаті 10 тис. грн пенсія складе 3 314 грн, що перевищує 30%.

Якщо зарплата мінімальна – 8 тис. грн, а стаж становить 35 років, пенсія буде лише 2 255 грн.

Якщо зарплата вдвічі перевищує середню (понад 33 тис. грн за даними Пенсійного фонду), пенсія може складати 9 491,5 грн.

Відповідно до нормативів Міжнародної організації праці, пенсія повинна складати 40% звичного заробітку для визнання її достатньою. На жаль, Україна ще не досягла такого рівня.

Отже, пенсійні виплати в Україні залишаються на одному з найнижчих рівнів у Європі. А відсутність пенсійної реформи, поки країна не вийде зі стану війни, ще більше ускладнює ситуацію.

Попри індивідуальні розрахунки пенсії, загальний рівень виплат часто не дотягує до міжнародних стандартів, що створює серйозні фінансові виклики для українських пенсіонерів. Сподіваємось, що в майбутньому ситуація покращиться, і кожен громадянин зможе розраховувати на гідну пенсію.




Схожі новини: