У Запоріжжі знайдено унікальну мотику, якій, ймовірно, майже сім тисяч років

Переглядів: 380

11 липня 2024 22:38

У Запоріжжі знайдено унікальну мотику, якій, ймовірно, майже сім тисяч років фото

На березі Дніпра в Запоріжжі, який обмілів після підриву Каховської ГЕС, було знайдено унікальну мотику, вік якої, ймовірно, майже сім тисяч років.

 Місцевий житель знайшов мотику і показав її знайомому художнику та гончару Олександру Шкалікову, який передав її до заповідника. Про це розповів науковий співробітник Національного заповідника "Хортиця" Анатолій Волков: 

 "Довжина мотики становить 20 см. За формою можна одразу визначити, що це знаряддя праці або бойове знаряддя. Є отвір для палки."

 За словами Волкова, інструмент, ймовірно, виготовлений з рогу благородного оленя і належить до середньостогівської археологічної культури, племена якої були скотарями. Знаряддя могло використовуватися в бою: 

 "Це період енеоліту. Середньостогівці конфліктували з іншими племенами, зокрема трипільцями, які були осілими та мирними. На мотице видно пошкодження, що свідчить про її бойове використання."

 Для Запоріжжя це перша подібна знахідка, зазначив Волков:

 "Це дуже рідкісна річ, у фондах нашого заповідника подібних немає. В Україні вони є в інших музеях, але їх небагато, адже такі речі рідко зберігаються у належному стані до наших днів. Вона збереглася завдяки природним умовам."

 Наразі співробітники заповідника очистили мотику від бруду та займаються її описом, сказав Волков:

 "Кожен знайдений артефакт проходить камеральну обробку. Ми його описуємо, замальовуємо, фотографуємо, і він включається до археологічного звіту. Після цього артефакт передається до фондів заповідника для реставрації або підготовки до виставок."

 Загалом після зниження рівня води в Дніпрі співробітники Національного заповідника “Хортиця” знайшли понад три тисячі артефактів, серед яких уламки кераміки, вироби зі скла та металу.

 




Схожі новини: