Щось готують: окупанти риють окопи навколо охолоджувача Запорізької АЕС

Переглядів: 447

29 липня 2024 23:32

Щось готують: окупанти риють окопи навколо охолоджувача Запорізької АЕС фото
Окупанти риють окопи навколо охолоджувача Запорізької АЕС

Greenpeace попереджає, що плани "Росатома" щодо перезапуску одного або декількох ядерних реакторів на ЗАЕС підвищують ризики ядерної аварії.

У дослідженні британських військових аналітиків McKenzie для Greenpeace Німеччини зазначається, що з моменту окупації ЗАЕС Росією у 2022 році і до кінця червня 2024 року "в районі водойми-охолоджувача атомної електростанції було споруджено понад 1000 метрів траншей, зосереджених переважно на північній та західній стороні водойми".

Окупанти продовжують загрожувати безпеці ЗАЕС. Супутниковий аналіз показує, що територія атомної електростанції все більше мілітаризується. Окрім траншей, на дамбі ставка-охолоджувача з'явилися укріплення, які можуть бути використані для важкої військової вогневої потужності. Хоча важке озброєння поки не зафіксовано, його розгортання може відбутися. Це викликає занепокоєння, заявляє Ян Ванде Путте, старший спеціаліст з ядерних питань Greenpeace Центральної та Східної Європи.

Greenpeace також занепокоєний тим, що мілітаризація території водойми-охолоджувача може бути пов’язана з планами Росії щодо перезапуску ядерних реакторів, які були зупинені з 2022 року. 

Дослідження також вказує на можливість будівництва нової насосної станції та зусилля Росії щодо перезапуску реакторів.

 "Численні злочини Росії на ЗАЕС продовжують ескалацію. Подальша мілітаризація вразливих ділянок станції, життєво важливих для постачання охолоджувальної води до реакторів, викликає глибоке занепокоєння. Необхідно докласти всіх зусиль, щоб зупинити російські плани та покарати "Росатом" і російську державу за допомогою ефективних санкцій," – наголосив Шон Берні, старший спеціаліст з ядерних питань Greenpeace у Центральній та Східній Європі.




Схожі новини: