Тарифи на газ можуть підвищити: українцям назвали дату

Переглядів: 323

18 серпня 2024 07:43

Тарифи на газ можуть підвищити: українцям назвали дату фото

Зараз вартість кубометра палива для населення вдвічі нижча за ринкову

В умовах війни і зниження рівня життя питання комунальних тарифів залишається актуальним для мільйонів українців. Нещодавній аналіз ситуації виявив низку важливих аспектів майбутніх змін у цій сфері.

Як пише "Хвиля", в Україні діє мораторій на підвищення цін на газ для населення. Тобто тариф залишатиметься незмінним щонайменше до травня 2025 року. Оскільки майже всіх споживачів обслуговує Нафтогаз, ціна 7,96 грн. за кубометр газу в рамках тарифу компанії під назвою "Фіксований" зберігатиметься протягом цього періоду. Важливо, що будь-які зміни можливі лише після завершення воєнного стану країни.

Чинний мораторій забороняє підвищення цін на газ та опалення до закінчення воєнного стану. Це рішення спрямоване на захист населення від додаткового фінансового навантаження у складний для країни час.

Зазначимо, що НБУ у своєму інфляційному звіті прогнозує поступове підвищення акцизів та тарифів ЖКГ у 2025 році. Однак регулятор підкреслює, що точні терміни та параметри цих змін залишаються невизначеними. Очікується, що з 2025 року може розпочатися процес приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів. Раніше у Нафтогазі заявили, що на сьогодні ця ціна понад 15 гривень за кубометр. Тобто українці платять удвічі менше.

Також варто додати, що за період з травня 2023 року до травня 2024 року загальне зростання комунальних тарифів склало 18,6%. Найбільше подорожчання було у сфері електроенергії – на 63,6%. Також зросли ціни на послуги з управління багатоквартирними будинками (+9%), утримання та ремонт житла (+4%), прибирання сміття (+3,1%). При цьому тарифи на водопостачання, каналізацію, газ, гарячу воду та опалення залишились без змін.




Схожі новини: