Робота для ветеранів: які вакансії пропонує український бізнес

Переглядів: 267

31 серпня 2024 08:33

Робота для ветеранів: які вакансії пропонує український бізнес фото

Більшість українських компаній усвідомлюють важливість працевлаштування ветеранів, але не всі готові фінансово та матеріально це підтримувати

Ринок праці для ветеранів

Міністерство у справах ветеранів прогнозує, що після завершення війни кількість ветеранів та членів їхніх родин в Україні досягне близько 5-6 млн осіб. У 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82%, що свідчить про поступову адаптацію бізнесу до нових умов. Про це розповіла керівниця проєкту з працевлаштування ветеранів "Назустріч" у Work.ua Анастасія Розлуцька 24 Каналу.

Чи готовий український бізнес до працевлаштування ветеранів

Work.ua запустив проєкт "Назустріч", у рамках якого здійснюється моніторинг готовності бізнесу до найму ветеранів. Згідно з даними цього проєкту, близько 80% компаній усвідомлюють важливість працевлаштування ветеранів. Однак лише 37% з них зазначають, що їхній робочий простір є безбар'єрним та інклюзивним, а також готові вкладатися у покращення цих умов.

Проблема безбар'єрності є не лише питанням бізнесу, але й держави, адже з початком повномасштабного вторгнення Росії кількість людей з інвалідністю в Україні суттєво зросла. Наприклад, у 2023 році статистика показала, що близько 50 тис. людей вже пережили ампутації.

«Роботодавці починають усвідомлювати необхідність зазначати у вакансіях, що вони запрошують ветеранів. Однак лише 42% опитаних компаній впровадили цю опцію, і така ж частка готова надавати перевагу ветеранам при рівних умовах з іншими кандидатами», - зазначає Розлуцька.

Які пропозиції на ринку праці є для ветеранів

На українському ринку праці для ветеранів найчастіше пропонують вакансії, які є популярними загалом:

  • менеджер з продажу;
  • продавець-консультант;
  • вантажник;
  • касир тощо.

Проте, за словами Розлуцької, існує певна стереотипність у сприйнятті ветеранів, що може обмежувати їхні можливості. Наприклад, ветерани рідко пропонуються вакансії у сфері краси, фітнесу чи на керівних посадах.

В яких областях найбільше пропозицій роботи для ветеранів

Найбільша кількість вакансій для ветеранів зосереджена в Київській області та серед роботодавців, які шукають віддалених працівників. Значну кількість можливостей для працевлаштування пропонують ще такі області:

  • Львівська;
  • Дніпропетровська;
  • Одеська;
  • Івано-Франківська.

Цікавим є той факт, що в співвідношенні за часткою вакансій для ветеранів лідирує Херсонська область, за якою йдуть Тернопільська, Львівська та Миколаївська області. Водночас найменше вакансій для ветеранів у такому співвідношенні є в таких областях:

  • Харківська;
  • Донецька;
  • Полтавська.

«Потреба в інтеграції ветеранів у робочий процес є нагальною не лише з огляду на соціальні обставини, але й через брак робочої сили в Україні. Важливою є також роль держави у підтримці бізнесу, що прагне створити інклюзивне середовище для всіх категорій населення», - зауважила Розлуцька.




Схожі новини: