Хто з ВПО має право на продовження виплат і як їх перевірятимуть

Переглядів: 224

9 вересня 2024 20:32

Хто з ВПО має право на продовження виплат і як їх перевірятимуть фото

  Внутрішньо переміщені особи в Україні мають право на отримання допомоги для проживання. Нещодавно уряд продовжив ці виплати до лютого 2025 року для певної категорії переселенців, які відповідають встановленим критеріям.

  Заступник координатора адвокації БФ "Право на захист" Олег Луців пояснив для РБК-Україна, хто саме може розраховувати на продовження виплат.

  Хто з ВПО отримає продовження виплат

  30 серпня 2024 року уряд ухвалив рішення продовжити виплати на ще один період — з вересня 2024 року по лютий 2025 року. Як зазначив юрист, для тих, хто вже отримував допомогу протягом попередніх шести місяців, продовження має відбутися автоматично. Якщо ж виплати не було продовжено, переселенці можуть подати заяву для отримання допомоги.

  Є винятки — наприклад, жінки, які отримували продовження допомоги через вагітність після 30-го тижня (або після 27-го тижня для категорій осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС), не мають права на продовження виплат.

  Як відбуватиметься перевірка доходів.

  Органи соціального захисту населення перевірятимуть, чи відповідають отримувачі виплат вимогам. Зокрема, враховуватимуться майнові критерії — чи не проводили переселенці покупки на суму понад 100 тисяч гривень. Оцінюватимуть середньомісячний дохід на підставі даних від податкової служби або Пенсійного фонду.

  Якщо виявляться невідповідності, виплати припинять з місяця, що настає після автоматичного продовження.

  Категорії ВПО, які отримають виплати

  Виплати на проживання складають 3000 грн для дітей та осіб з інвалідністю, та 2000 грн для інших категорій. Уряд також затвердив перелік тих, кому виплати будуть продовжені автоматично, серед них:

- пенсіонери з доходом менше 9 444 грн;
- люди з інвалідністю I та II груп;
- діти з інвалідністю та важкими захворюваннями;
- діти-сироти та їх опікуни.

  Нагадаємо, що минулого року понад 2,5 мільйони переселенців отримали допомогу на проживання загальною сумою 73,2 мільярда гривень.




Схожі новини: