Сьогодні вдалося повернути з російського полону 49 українців, серед яких були захисники "Азовсталі".

Переглядів: 185

13 вересня 2024 16:29

Сьогодні вдалося повернути з російського полону 49 українців, серед яких були захисники Азовсталі.  фото
Повернення з російського полону 49 українців,

  Президент Володимир Зеленський оголосив про повернення з російського полону 49 українців, серед яких були захисники "Азовсталі". 

  Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі, передає Укрінформ.

  "Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо і для якого працюємо. 49 українців та українок уже вдома. Це військові Збройних Сил України, Нацгвардії, поліції, прикордонники, а також цивільні. Серед них — Леніє Умерова, яку росіяни захопили, коли вона приїхала доглядати за хворим батьком. Також вдалося звільнити ще частину захисників "Азовсталі". Серед них Герой України, військовий медик Віктор Івчук", — зазначив Зеленський.

  Президент подякував команді, яка працює над звільненням полонених та заручників.

  Зеленський окремо підкреслив внесок кожного українського підрозділу, який допомагає збільшувати обмінний фонд, захоплюючи російських окупантів, диверсантів та колаборантів, що наближає повернення всіх українців додому.

  В результаті обміну вдалося визволити 23 жінки, серед яких кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами на кордоні з Грузією.

  "Цей обмін особливий, бо вперше за тривалий час вдалося звільнити наших жінок: з 49 звільнених 23 є жінками. Серед них — цивільні українки, затримані та незаконно позбавлені волі ще до початку повномасштабної війни", — зазначили в Координаційному штабі.

  Звільнені також ті, хто зазнав негуманного поводження під час фіктивних "судових процесів" над захисниками Маріуполя.

  Серед визволених — 23 солдати та сержанти, 19 офіцерів, які обороняли країну на Донеччині, Луганщині та Херсонщині, включно з вісьмома військовослужбовцями ЗСУ, двоє з яких належать до територіальної оборони. Звільнено також двох поліцейських, чотирьох прикордонників, 13 моряків і 15 захисників Маріуполя та "Азовсталі". Серед звільнених є й семеро цивільних.

  Усі звільнені пройдуть медичний огляд, отримають фізичну та психологічну реабілітацію, належні виплати та допомогу для реінтеграції в суспільство.

  Україна висловила вдячність Об'єднаним Арабським Еміратам за підтримку в організації цього обміну.

 

 




Схожі новини: