Нова розробка вчених - гель, який нівелює шкідливий вплив алкоголю на організм

Переглядів: 145

Відомо, що навіть невелика кількість алкоголю погіршує здатність людей концентруватися та реагувати, підвищуючи ризик нещасних випадків. А регулярне зловживання алкоголем у великих кількості може призводити до розвитку захворювань печінки, запалення шлунково-кишкового тракту та навіть раку. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 3 млн людей щорічно помирають від надмірного вживання алкоголю. 

Дослідникам Швейцарської вищої технічної школи Цюриха (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich — ETH Zurich) вдалося розробити спеціальний гель на основі сироваткових білків, який розщеплює алкоголь у шлунково-кишковому тракті, не завдаючи шкоди організму. 

Як показало дослідження на тваринах, гель швидко та ефективно перетворює шкідливий алкоголь на нешкідливу для організму оцтову кислоту. Так, через 30 хв після вживання одноразової алкогольної дози профілактичне застосування гелю знизило рівень алкоголю у піддослідних мишей на 40%, а через 5 год — на 56%. У тварин, яким давали алкоголь протягом 10 днів, дослідники змогли продемонструвати не тільки нижчий рівень алкоголю, але й тривалий терапевтичний ефект гелю: значно меншу втрату маси тіла, менше пошкодження печінки, селезінки та кишечнику і, отже, кращий метаболізм жирів у печінці та кращі показники крові.  

Розробники запевняють, що на противагу багатьом продуктам, наявним на ринку, гель бореться не тільки із симптомами шкідливого вживання алкоголю, але й з його причинами, та буде актуальним для тих людей, які не хочуть повністю відмовлятися від вживання алкогольних напоїв, але шукають спосіб зменшити їх шкідливий вплив. Гель сприяє «переміщенню» процесу розщеплення алкоголю з печінки до травного тракту, де, на відміну від печінки, не виробляється токсичний ацетальдегід. Однак створений «продукт» діє лише до тих пір, поки в шлунково-кишковому тракті ще є алкоголь. Це означає, що він дуже мало може допомогти при отруєнні алкоголем, якщо той вже потрапив у кров, та не зможе позбавити від алкогольної залежності.   

Хоча ще необхідно провести низку клінічних випробувань, перш ніж фармкомпанії зможуть запустити масове виробництво гелю, дослідники вже подали заявку на отримання патенту на свою «розробку». Вчені впевнені, що створення такого гелю дасть можливість людям попереджувати низку захворювань, які може спровокувати алкоголь, до того ж потенційно зручним способом (Jiaqi Su et al., 2024).  

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»