Виплати не отримують: у Запорізькій області майже 33 000 сімей переселенців залишилися без допомоги від держави

Переглядів: 151

1 травня 2024 11:00

Виплати не отримують: у Запорізькій області майже 33 000 сімей переселенців залишилися без допомоги від держави фото

З 1 квітня допомогу на проживання автоматично було продовжено для майже 26000 сімей ВПО.

Як відомо, у березні вийшла постанова Кабміну, якою змінено порядок виплат вимушено переміщеним особам. У документі, зокрема, зазначені категорії громадян, яким держава продовжила виплати без особистого звернення.

Це, зокрема: пенсіонери, пенсія яких станом на 1 січня 2024 не перевищувалоа 9444 грн; особи з інвалідністю 1 або 2 групи; діти з інвалідністю до 18 років; діти, які стали сиротами або позбавлені батьківського піклування, а також батьки-вихователі і прийомні батьки.

Якщо ви належите до цих категорій, але вам не було призначено допомогу автоматично – зверніться до найближчого ЦНАП, або органу соціального захисту із заявою на призначення виплати.

Ще частина ВПО отримає виплати після подання нових заяв на виплату – це необхідно для того, аби призначення допомоги відбувалось з урахуванням складу сімʼї та доходів родини внутрішньо переміщених осіб. Нагадаємо, допомога на проживання для ВПО на додаткові 6 місяців здійснюється, якщо середній дохід на одну особу в такій родині складає менше ніж 9 444 грн.

Як розповіла журналістам радник голови Запорізької ОДА Наталія Будяк, право на отримання виплат у Запорізькій області втратили близько 33000 сімей.

Право  втратили:

  • особи, які проживають на тимчасово окупованій території,
  • мають житло на неокупованій території;
  • зробили покупки на суму понад 100000 грн;
  • мають депозити на суму понад 100 тис. гривень тощо.

- За розрахунковими показниками, приблизно 10000 сімей ВПО можуть звернутися за продовженням допомоги, - зазначила Наталія Будяк, яка очікує на призначення заступником голови ЗОДА. - Звертатися можна навіть у середині або кінці травня — виплата нараховуватиметься з 1 травня.

За словами Наталії Будяк, обласна влада може створювати свою програму підтримки переселенців. Але спочатку треба верифікувати усіх ВПО, які проживають на підконтрольній Україні території Запорізької області. Адже частина тих, які зареєструвалися як ВПО, потім переїхала в інші області України, а то й за кордон.

Тобто, обласна влада має знати кількість ВПО, які проживають у нашому регіоні. Зараз ця робота йде, Наталія Будяк висловила сподівання, що у травні вони вже матимуть повну картину, скільки людей мають цей статус. І будуть вивчати, яка саме допомога від обласної влади їм потрібна - щоб розробити відповідну обласну програму.

Цифри і факти

  • У Єдиній інформаційній базі зареєстровані 228 тисяч осіб, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО). З них 45000 дітей і 52000 пенсіонерів. Це мешканці усіх районів Запорізької області, а також Донецької, Луганської, Херсонської і Харківської.
  • Розмір виплат ВПО залишився без змін: 2 тис. грн – на одну дорослу особу; 3 тис. грн – на одну дитину або особу з інвалідністю.
  • У квітні в Запорізькій області допомогу на проживання отримали 43 000 переселенців. Загальна сума склала 183 млн грн



Схожі новини: