Бойовик з Донецька «керуватиме» захопленим Запорізьким залізорудним комбінатом

Просмотров: 677
12 вересня 2023 12:20

Уродженець Донецька  Ненич Олександр Миколайович став новим керівником захопленого Запорізького залізорудного комбінату, який окупанти внесли до російського  держреєстру з назвою «Днепрорудненский железорудный комбинат».

У базі Миротворець є дані про Ненича як  бойовика НЗФ та члена “Союза добровольцев Донбасса”. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Олександр Ненич став гендиректором експропрійованого і перейменованого в ТОВ «Днепрорудненский железорудный комбинат»“ у  червні 2023 року. До цього підприємством керував громадянин Росії Глєб Тєрскіх, який побудував кілька гірничорудних комбінатів у РФ, включаючи Грем’ячинський ГЗК у Волгоградській області та понад 300 об’єктів для Міноборони.

Засновником юрособи, створеної на базі вкраденого майна Запорізького залізорудного комбінату,  у російському реєстрі вказане донецьке   ТОВ «Индустриальные инновации»,  директором якого з листопада 2022 року також є Олександр Ненич.

Опріч запорізького підприємства Олександр Нанич очолює ще дві  компанії, а в трьох є засновником, причому ці  реєстраційні зміни в юридичних особах стались у цьому році.  

Засновником ТОВ “Тандем-2006” у м.Торез, яке є  вугільною збагачувальною фабрикою, Нанич став у лютому 2023 року, а ТОВ “Картель стилл”, що займається металобрухтом, та двох аграрних  компаній “Тимирязев вест групп” та “ВУТК” – у травні. Абревіатуру останньої пояснюєє повна назва компанії в українській юрисдикції – “Східно-українська трейдингова компанія”.  

Як повідомляв ЦЖР, ПрАТ “Запорізький залізорудний комбінат”, що знаходиться в окупованому Василівському районі Запорізької області, є активом холдингу “Метінвест”. Акціонерами підприємства з іноземними інвестиціями є «Запоріжсталь» та словацька компанія Minerfin із Братислави.

У червні 2022 року окупанти викрали з території комбінату і вивезли  54 вантажні вагони з алгомераційною рудою загальною вагою 3240 тонн. 

У травні 2023 року окупаційна адміністрація РФ у Запорізькій області повідомляла про видобуток 900 тисяч тонн руди з початку року і намір довестиви добуток до 3 млн тонн  до кінця року. 

Дані дії є порушенням законів і звичаїв війни. Привласнення і розпорядження майном цивільних об’єктів на окупованій території без військової необхідності і компенсації законним власникам є воєнним злочином" - зазначає ЦЖР.




Похожие новости: