Простий рецепт легендарного гарбузового лате від Євгена Клопотенка
Тепер гарбузове лате не тільки у Старбакс, але й на вашій кухні. Це перевірений рецепт легендарного напою, який ви легко відтворене вдома із доступних інгредієнтів.
Крутий рецепт від шеф-кухаря Євгена Клопотенка в тому, що потрібно лише раз запаритися і приготувати гарбузовий сироп, а потім додавайте його в каву цілий тиждень.Як не крути, ідеальний напій, щоб зігріватися цієї осені.
Рецепт складається з 2 частин: спершу готується простий гарбузовий сироп, а потім вже лате на його основі.
Гарбузовий сироп зручно зробити заздалегідь. Якщо печете якийсь кекс чи пиріг — закиньте на деко ще 200 г гарбуза. Потім всього за пів години зварите сироп та весь тиждень питимете круте лате, як в кав’ярні. З такої кількості інгредієнтів сиропу вистачить на 8-10 порцій.
Як легко спінити молоко в домашніх умовах? Спершу, його потрібно нагріти до легкої пари над поверхнею. Далі є кілька варіантів:
1. Збийте молоко за допомогою чистого френч-преса, ритмічно опускаючи та піднімаючи поршень.
2. Якщо у вас є вінчик для матчі часен, ним можна легко збити молоко всього за 15-20 сек.
3. Також можна використати електричний спінювач молока.
4. Або налийте тепле молоко в чисту пляшку та трясіть нею ніби шейкером, вже за 20 сек з’являться перші бульбашки.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для гарбузового сиропу
150 г (6 ст.л.) цукру
150 мл води
1 ч.л. кориці
3 шт. спецій гвоздики
¼ ч. л. меленого імбиру
½ ч. л. меленого мускатного горіха
150 г запеченого гарбуза (200 г сирого)
Для гарбузового лате
250 мл цільного молока
30 мл еспресо
2 ст. л. домашнього гарбузового сиропу
збиті вершки (за бажанням)
ГАРБУЗОВЕ ЛАТЕ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
КРОК 1
Для сиропу: 200 г гарбуза очистьте від шкірки, наріжте шматочками та викладіть на застелене пергаментом деко. Запікайте 30 хв при температурі 180 градусів, готовий гарбуз повинен стати м'яким.
КРОК 2
Перебийте запечений овоч блендером у пюре.
КРОК 3
У каструлі змішайте 150 мл води, 150 г (6 ст. л.) цукру та доведіть до кипіння. Коли цукор розчиниться, додайте 1 ч. л. кориці, 3 шт. гвоздики, ¼ ч. л. меленого імбиру, ½ ч. л. мускатного горіха і 150 г гарбузового пюре. Перемішайте і варіть ще 20 хв.
КРОК 4
Через 20 хв зніміть сироп з вогню та одразу процідіть через марлю або дрібне сито. Перелийте сироп у чисту, суху ємність та зберігайте в холодильнику до 7 днів.
КРОК 5
Для лате: заваріть еспресо, нагрійте і спініть 250 мл молока.
КРОК 6
У чашку налийте 2 ст. л. гарбузового сиропу, зверху додайте 30 мл гарячого еспресо, перемішайте.
КРОК 7
Наповніть чашку підігрітим спіненим молоком на ¾. За бажанням зверху додайте збиті вершки та посипте лате спеціями.
Джерело: Сайт Євгена Клопотенка