Надзвичайно смакує взимку. Як приготувати справжній гуцульський банош
Банош чи бануш — це гуцульська кукурудзяна каша, зварена на сметані чи вершках, яку традиційно подають із бринзою та засмажкою. Вона чудово підходить для почастунку гостей та для щоденного обіду чи сімейної вечері.
Господиня Богдана з міста Яремче Івано-Франківської області ексклюзивно для NV поділилась власним рецептом страви. Готує вона її впродовж десятиріч для туристів та рідних. Родзинкою її баноша є додавання домашньої жирної сметани, яка робить кашу неповторною на смак та дуже ситною.
Як приготувати справжній гуцульський банош
Інгредієнти:
0,5 л жирної сметани
0,5 л води
200 г кукурудзяної крупи
Бринза (краще овеча) та сало за смаком
Спосіб приготування:
1. Домашню сметану змішуємо з водою та вливаємо в каструлю з товстим дном. В ідеалі кашу готують в чавунному казанку. Рідину доводимо до кипіння на середньому вогні, тоді скручуємо його до мінімуму.
2. Постійно помішуючи, повільно сипемо туди кукурудзяну крупу грубого помолу та злегка підсолюємо страву. Готуємо її на легкому вогні приблизно 20 хв.
3. Якщо домашня сметана якісна, на поверхні готового баношу має виступити рідке світло-жовте масло. Якщо каша під час приготування дуже густа, то в процесі приготування туди можна долити ще трохи кип’яченої води.
4. До баношу смакують шкварки — смажене кубиками свіже сало, та бринза (овечий гуцульський сир). Додавати їх можна на власний смак і вподобання.