Ідеальна закуска до м’яса. Що робити з часником, який псується

Просмотров: 447
10 січня 2024 13:05

Часник — це дуже корисна та майже незамінна приправа до будь-яких страв. Якщо ваші запаси починають псуватися, варто задуматися про переробку.

Як варіант, часник можна наквасити чи замаринувати. Він не лише не втратить корисних властивостей, а й здивує вас новими смаковими якостями та оригінальним смаком.

Як приготувати маринований часник

Ця пікантна закуска припаде до душі усім, хто полюбляє їсти гостре та не має медичних протипоказань.

Інгредієнти:

Вода — 250 г

Оцет яблучний — 250 г

Часник чищений — 5 головок

Оливкова олія — 30 г (і додатково до повної банки)

Сіль морська — 15 г

Перець чилі — 25 г

Чебрець — 3−4 гілочки

М’ята — 2 г

Орегано — 1 г

Спосіб приготування:

1. В сотейнику в рівних частинах змішайте воду та оцет (наприклад, по 250 грамів). Додайте 15 грамів морської солі, поставте на вогонь.

2. Коли рідина закипить, вкиньте очищений часник (десь 5 головок) і дайте йому прокипіти декілька хвилин. Варити його не треба! Згодом дістаньте його з гарячого маринаду і перекладіть до окремої тарілки.

3. Дрібно наріжте чилі та додайте до провареного часнику. Туди ж додайте на смак орегано, сіль, оливкову олію. Перемішайте і залиште доти, доки часник не охолоне.

4. В стерилізовану банку покладіть гілочки чебрецю і листочки м’яти. Перекладіть туди часник з чилі. Доверху наповніть банку оливковою олією, закрийте кришкою. Зберігайте в холодильнику та смакуйте із задоволенням!

Маринований часник по-корейськи

Ця закуска відмінно смакуватиме разом з м’ясом, а також як інгредієнт вашого улюбленого овочевого салату.

Інгредієнти:

0, 5 кг часнику,

160 мл оцту (рисового)

ст. л. солі

350 г води.

170 г соєвого соусу

60 мл оцту

3 ст. л. цукру

330 г води

Спосіб приготування:

1. Замочіть очищений та розділений на зубчики часник на 30 хвилин у проточній воді. Тоді залийте його холодною кип’яченою водою й залиште на 3 години.

2. Для приготування маринаду змішайте воду, оцет та сіль. Робіть це доти, доки сіль повністю не розчиниться.

3. Залийте часникові зубчики оцтовим маринадом. Він повинен повністю покрити зубчики. Накрийте місткість кришкою та поставте маринуватися за кімнатної температури протягом 5−7 днів.

4. Для приготування соєвого маринаду, змішайте соєвий соус, оцет, цукор та кип’ячену воду. Доведіть суміш до закипання, після чого кип’ятіть на повільному вогні протягом 5 хвилин. Вимкніть вогонь і дайте маринадові охолонути.

5. Злийте оцтовий маринад із банки з часником. Замість нього, залийте часник маринадом із соєвого соусу, щоб всі зубчики були покриті маринадом.

6. Закрийте банку кришкою і залиште маринуватись протягом 2 тижнів. Чим довше буде маринуватись часник, тим смачнішим він буде. Після цього часник краще зберігати в холодильнику.

Квашений часник: рецепт

Якщо ви полюбляєте такі закуски, як квашена капуста, «пелюстка» чи морква по-корейськи, то й пікантний часник у банці вам також неодмінно сподобається. Щоб урізноманітними цю страву, додайте до рецепту улюблені спеції на свій смак: перець чилі або прованські чи італійські трави.

Інгредієнти:

1.5 кг часнику

2 л води

1 столовий буряк

1 ст. л. цукру

2.5 ст. л.солі

Перець горошком (чорний, духмяний) — за смаком

Лавровий лист

Спосіб приготування:

1. Очистіть часник, залишивши 1−2 шари лушпиння. Покладіть його у велику миску, залийте холодною водою так, щоб вона повністю його покрила. Зверху на нього покладіть пласку тарілку, а на неї гніт (можна звичайну банку з водою). Залишіть так часник на 8−10 годин, а краще на ніч, а потім добре промийте.

2. Приготуйте розсіл. У каструлю налийте воду, у ній розчиніть сіль, цукор, додайте лавровий лист і перець горошком, поставте на вогонь і прокип’ятіть пару хвилин. Остудіть до кімнатної температури, щоб розсіл не був гарячим.

3. Підготовлений часник перекладіть у банку об'ємом 3 літри. Залийте розсолом так, щоб вода покривала часник на 2 см і ще залишилося місце до краю банки для бродіння. Закрийте банку кришкою і поставте на піддон, куди може стікати розсіл при бродінні.

4. Залиште банку в теплому місці на 1−1,5 місяця. Але все залежить від температури приміщення. Коли бродіння закінчиться, часник добре промийте, злийте розсіл, що перебродив. Потім залийте свіжим розсолом (за цим же рецептом, тільки вже без цукру. Якщо хочете підфарбувати часник, додайте сік 1 буряка). Помістіть банку в прохолодне темне місце вже для зберігання.

Джерело: NV




Похожие новости: