Одеський рецепт. Налисники із сиром у мініатюрі
Принципова позиція одеситів щодо розміру млинців залишається незмінною
Здається, налисники в їхній сучасній інтерпретації прийшли до одеської кухні завдяки польській. Як і наші польські сусіди, ми їмо їх обов’язково гарячими і як самостійну страву. А чи будуть налисники десертом чи повноцінної закускою — залежить від начинки. Незмінною залишається лише принципова позиція одеситів щодо розміру млинців. Розумію, що може виникнути питання: «Навіщо стільки складнощів?» Пропоную один раз витратити час, приготувати за рецептом і скуштувати. Сподіваюся, що результат і буде переконливою відповіддю.
Інгредієнти
(на 2 порції)
Для тіста:
170 г борошна;
6 домашніх яєць;
1 ст. л. домашньої сметани;
1 ст. л. соняшникової олії;
250 мл цільного молока;
1 ст. л. цукру;
1 пучка солі;
50 г вершкового масла.
Для начинки:
200 г домашнього жирного сиру;
стручок ванілі;
2 ст. л. цукру;
3 жовтки;
30 г родзинок;
1 ч. л. цукрової пудри;
50 г сметани.
Процес
Починаємо з тіста для млинців. Розтираємо яйця, борошно, сметану та цукор доти, доки цукор не розчиниться.
Додаємо молоко. У підсумку в нас має вийти рідке однорідне тісто без грудок.
Додаємо рослинну олію й залишаємо в приміщенні кімнатної температури на 30−40 хвилин.
Поки тісто вилежується, можна зайнятися приготуванням сирної начинки.
Протираємо жирний сир через сито.
Розтираємо його з цукром, насінням половини ванільного стручка й яйцем в однорідну гладку масу.
Додаємо вимиті, очищені та попередньо відпарені протягом 10 хвилин родзинки.
Все ще раз перемішуємо і починаємо робити млинці. Для того, щоб вони вийшли правильного розміру, беремо найменшу млинцеву сковорідку, сантиметрів 10 у діаметрі.
Оскільки до складу тіста входить рослинна олія, пекти млинці будемо на сухій сковороді, змастивши її тільки перед випічкою першого млинця. Готові млинці розрізаємо на 4 частини кожен.
Викладаємо на міні-млинці по чайній ложці (більше у вас все одно не поміститься) сирної начинки.
Дно керамічної форми вистилаємо «порожнім» млинчиком. Змащуємо його розтопленим вершковим маслом.
Укладаємо млинці з сиром достатньо щільно, постійно змащуючи їх розтопленим вершковим маслом, аби вони не злипалися й набралися вершків.
Зверху поливаємо топленим вершковим маслом і закриваємо форму кришкою.
Ставимо у розігріту до 130 °C духовку і витримуємо 50 хвилин, щоб млинці добре протушкувалися, але не засмажилися.
Фактично, час випічки залежить від розміру форми. Подаємо з цукровою пудрою і кислуватою сметаною. І пам’ятайте: можна взяти і велику пательню, але тоді вийдуть не одеські млинці, завбільшки з фалангу дамського пальця, а звичайні. Жодного разу не хочу їх образити, але це — абсолютно інша страва, що не має відношення до моєї одеської кухні.
Савелій Лібкін, ресторатор