В Україні дослідили фаст-фуд: де найвищий рівень трансжирів

Просмотров: 312
20 травня 2024 10:40

В Україні запущено проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.

Згідно з дослідженнями, споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день, підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%.

В рамках проєкт ВООЗ FEEDCities фахівці вирішили перевірити вміст шкідливих речовин в найпоширеніших продуктах, які споживають українці.

Пілотним містом став Львів

У Львові були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований.

"З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення", - повідомили в МОЗ.

Серед вуличної їжі - ТЖК найбільше у:

  • піці,
  • паніні,
  • донерах,
  • фалафелі,
  • круасанах,
  • тістечках.

Серед магазинних продуктів - у:

  • тортах,
  • печиві,
  • десертах на основі молочних продуктів,
  • морозиві,
  • заморожених продуктах,
  • маргарині,
  • сирі,
  • переробленому м’ясі.

Джерело: РБК-Україна




Похожие новости: