В Україні дослідили фаст-фуд: де найвищий рівень трансжирів
В Україні запущено проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.
Згідно з дослідженнями, споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день, підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%.
В рамках проєкт ВООЗ FEEDCities фахівці вирішили перевірити вміст шкідливих речовин в найпоширеніших продуктах, які споживають українці.
Пілотним містом став Львів
У Львові були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований.
"З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення", - повідомили в МОЗ.
Серед вуличної їжі - ТЖК найбільше у:
- піці,
- паніні,
- донерах,
- фалафелі,
- круасанах,
- тістечках.
Серед магазинних продуктів - у:
- тортах,
- печиві,
- десертах на основі молочних продуктів,
- морозиві,
- заморожених продуктах,
- маргарині,
- сирі,
- переробленому м’ясі.
Джерело: РБК-Україна