В Україні з’явиться військова поліція, - Рада підтримала законопроєкт

Просмотров: 593
19 червня 2024 12:59
Верховна Рада

У середу, 19 червня, Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт №6569-д "Про військову поліцію", який отримав 247 голосів "за".

Законопроєкт був зареєстрований 31 травня, автором є Сергій Іонушас, заступник голови Комітету ВР України з питань правоохоронної діяльності та представник фракції "Слуга народу".

Проєкт передбачає створення військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями. Її завдання включають забезпечення правопорядку та військової дисципліни в Міністерстві оборони України, Збройних силах України та Державній спеціальній службі транспорту.

Наразі в Україні діє Військова служба правопорядку у ЗСУ, яку буде ліквідовано протягом трьох місяців після ухвалення нового закону.

Військова поліція функціонує у більшості країн світу, зокрема у США, де вона є однією з найбільш розвинених структур. Створення військової поліції в Україні обговорюється вже втретє. Перший законопроєкт з цією метою був зареєстрований у 2015 році, але містив суперечливу норму і не був розглянутий.

Основним завданням військової поліції буде підтримка дисципліни серед усіх військових підрозділів. Вона працюватиме подібно до цивільної поліції, але розслідуватиме виключно справи військовослужбовців. Можливо, до її обов'язків додадуть і специфічні завдання, як, наприклад, у США, де військова поліція може функціонувати як піхота, або у Польщі та Франції, де вона займається боротьбою з тероризмом.




Похожие новости: