Жители Германии узнают о Мелитополе - городе между "двух огней"

Переглядів: 1470

30 листопада 2018 08:16

Жители Германии узнают о Мелитополе - городе между двух огней фото
Немецко-украинская платформа " Киевский диалог"  опубликовала материал про Мелитополь.

Он будет доступен организациям-партнерам "Киевского диалога". А значит, именно этот материал, переведенный на немецкий язык прочтут жители Германии.

Итак, что же жители Германии узнают о нашем городе? Приводим текст без изменений.

"Саме тут: Чим живе і чого прагне Мелітополь"

Серед міст-партнерів Київського діалогу в Україні виділяється активністю Мелітополь Запорізької області. Місто дуже цілеспрямовано розвиває всі сфери свого життя, починаючи від ремонтів доріг та реставрації парку до впровадження бюджету участі, який успішно діє вже третій рік.

З 2008 року Мелітополь бере участь у проекті Ради Європи «Інтеркультурні міста». У червні 2016 року Мелітополь став першим містом на пострадянському просторі, яке задекларувало пріоритетом свого розвитку підтримку освіти упродовж життя, отримавши статус члена Глобальної мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються.

Сьогодні місто Мелітополь розвивається відповідно до Стратегічного плану, ухваленого у 2012 році та Плану міжкультурної інтеграції на 2015-2020 рр., які передбачали його розвиток як мультикультурного, економічно різнопланового  та територіально багатофункціонального міста, що є запорукою майбутніх економічних успіхів. Сьогодні прийнята і затверджена одна з перших в Україні Стратегія розвитку міста Мелітополя 2020 року, розробляється Стратегія 2030 року. Також прийнята Маркетингова стратегія Мелітополя. І все це незважаючи на те, що місто знаходиться між “двома вогнями”: за 200 км на північний схід проходить лінія фронту на Донбасі, а лише за 120 км на півдні – окупований Крим.

Співпрацюючи з місцевими партнерами, ми маємо змогу з’ясувати потреби окремих спільнот і конкретну політичну ситуацію, а також надати місцевим посадовим особам можливість підвищити їх здатність виконувати свої професійні обов'язки та завдання і ознайомитися з кращими практиками місцевого самоврядування в Україні та за кордоном.

Основний партнер Київського діалогу у Мелітополі – ГО «Центр Громадських Ініціатив ТАВРІЯ» (ЦеГрІн ТАВРІЯ) - позаурядова, неприбуткова організація, що спеціалізується на проведенні навчальних, просвітницьких заходів з широкого спектру питань самоорганізації та самоврядування, питань розвитку молодіжних центрів та молодіжної політики.

На початку року спільно з міською владою та громадськістю були визначені основні три напрямки співробітництва у місті:

Співпраця влади і громади

Міська рада Мелітополя представлена 42 депутатами, серед яких представники таких партій як Опозиційний Блок, БПП “Солідарність”, Самопоміч, Наш Край та Партія Ветеранів Афганістану.
Стати депутатом - це ще не означає бути ефективним депутатом. Добре, коли кандидати знають деталі про роботу депутата, і усвідомлено йдуть відстоювати свою позицію та представляти інтереси громади. Але, як показує практика, в депутатський корпус часто проходять люди, які не до кінця уявляють, у чому буде полягати їх діяльність в системі самоврядування. Тому КИЇВСЬКИЙ ДІАЛОГ разом з місцевими партнерами провів семінар-тренінг «Місцеве самоврядування. Ефективна робота депутата» для підвищення професійного рівня депутатської діяльності. В рамках заходу для депутатів, їх помічників та зацікавлених громадян Олександр Солонтай, відомий експерт та керівник програми практичної політики в Інституті Політичної Освіти розповів про права та обов'язки депутатів. Відповідно до запиту учасники мали змогу дізнатися більше про оплату депутатської діяльності, критерії успішності та ефективності роботи депутата та ради та подискутувати про те, як «позбутися» неефективних місцевих депутатів.

Розвиток молодіжної політики

Вагому частку населення 155-тисячного Мелітополя складає молодь. Тож не дивно, що у місті дуже багато уваги приділяється розвитку саме молоді, її  залученню до прийняття рішень спільно з міською владою, а також навчанню принципам місцевого самоврядування.

До кінця року в Мелітополі планується створення діючого молодіжного парламенту, також повинна бути сформована робоча група з різними представниками молоді, запущені процеси взаємодії молодіжного парламенту з міською владою. Для досягнення даної мети відбувся семінар «Концепція молодіжної роботи в громаді», проведені вже чотири "Школи Молодого Політика", двадцять навчальних тренінгів для молоді  і дві стратегічні сесії по створенню Молодіжного парламенту в Мелітополі. На сьогоднішній день розроблена  "Концепція молодіжної роботи в громаді" міста Мелітополя, створена робоча група серед активної молоді з написання положення, регламенту Молодіжного Парламенту. Також молодь самоорганізувалася та створила Молодіжний Клуб «SUPERМОЛОДЬ», який збирається щонеділі і працює над розвитком молодіжного руху в місті.

Економічний розвиток міста


В Мелітополі, як і в багатьох інших містах України, спостерігається великий відтік кадрів, особливо серед молоді. То ж не дивно, що до важливих пріоритетів очільники міста та його активні жителі відносять і економічний розвиток. В першу чергу це стосується розвитку аграрної галузі, адже в планах є створення аграрного кластеру; в пріоритетах і розвиток та підтримка МСБ, що має сприяти зменшенню обсягів тіньової економіки та відповідно наповнити бюджет міста.

Тому для визначення та закріплення провідних напрямків розвитку міста була проведена Стратегічна сесія з розвитку м. Мелітополь за модерації Павла Шеремети, співзасновника майстерні стратегії proryv.in.ua., який свого часу був Міністром економічного розвитку і торгівлі (2014), першим деканом Києво-Могилянської бізнес-школи (kmbs, 1999–2008), Віце-президентом Асоціації з розвитку менеджменту в Центральній та Східній Європі (CEEMAN, 2006–2010), а також очолював Київську школу економіки (2012-2014).

Менеджери міста, директори управлінь міської ради, комунальних підприємств, власники бізнесів, голови громадських організацій зібралися  разом, щоб комплексно і різнобічно оцінити потенціал міста, врахувати роботу кожної галузі та спільно розробити план подальшого розвитку Мелітополя.

Під час сесії учасники розглянули сучасні тенденції розвитку міст, стратегію Блакитного Океану в публічному управлінні, стратегічні пріоритети розвитку Мелітополя та визначили перших п’ять стратегічних проектів для розвитку міста. Метою заходу стала підготовка до розробки Стратегії розвитку міста Мелітополя до 2030 року згідно з перспективним планом розвитку міста.

Енергоефективність у житловому фонді


Однією з найбільш гострих соціально-економічних проблем України на сьогоднішній день є житлова. Відсутність системних перетворень у житлово-комунальній сфері, постійне недофінансування заходів щодо належного утримання та ремонту житлового фонду, його реконструкції і модернізації призвело до незадовільного стану житла в місті. Удосконалення управління та збереження житлового фонду, його модернізація та заходи з енергозбереження – це першочергові завдання, що постають перед міською громадою. З огляду на важливість теми та враховуючи, що в місті дуже слабо розвивається створення ОСББ, був організований семінар-тренінг «Через ефективне управління до енергоефективності житлового фонду міста». Тут управителі багатоквартирних будинків, голови правлінь ОСББ та керівники кооперативів мали можливість отримати розгорнуті відповіді на всі хвилюючі питання з цього приводу. Своїм досвідом та експертизою ділилася Юлія Сабатюк, голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» (48 ОСББ), член Національної ради сприяння та створення ОСББ при КМУ, заступник голови Ради голів ОСББ м.Луцьк, експертка з питань енергозбереження у багатоквартирних будинках , створенню і діяльності ОСББ проектів IRI , IFC, USAID.

На даний момент в Мелітополі вже створений діалоговий майданчик з розвитку і створенню ОСББ, до якого підключається все більше жителів міста.

Кожне із міст мережі КИЇВСЬКОГО ДІАЛОГУ є унікальним та достойним уваги завдяки своїм маленьким перемогам-досягненням та незважаючи на невдачі на шляху змін. І Мелітополь, черешнева столиця України, як гордо зазначають місцеві, є одним із таких прикладів."



Имя:
Ваш комментарий:

Леонид
3 грудня 2018 г. (10:00)
Хорошие начинания готовые умереть в кабинетах чиновников

Схожі новини: