На території Ужгородського замку знайшли старовинні монети, медальйон і шаблю

Переглядів: 724

30 червня 2019 13:21

На території Ужгородського замку знайшли старовинні монети, медальйон і шаблю фото

В Ужгороді на території замку тривають археологічні розкопки. Викладачі УжНУ спільно зі студентами-істориками досліджують руїни церкви Святого Юрія. І перші знахідки вже є.

Коли у 70-х роках 18 століття в Ужгороді планували розмістити центр мукачівської греко-католицької єпархії – замок і його територію розглядали як місце ймовірної резиденції. Однак реконструкція вимагала значних коштів і від цієї ідеї відмовилися, тим паче, що у 1773 році місто залишили єзуїти і фактично пустував теперішній Хрестовоздвиженський кафедральний собор, який і обрала собі єпархія за осідок. А про залишки цього храму – забули. Варто додати, що саме у цих криптах свого часу ховали представників знатного роду Другетів, яким належала фортеця і місто загалом до кінця 17 століття та інших знатних городян.

Цьогоріч вже є перші знахідки. Це монети, застібки, бронзовий медальйон і поховання 16 ст., ймовірно, знатного містянина. Поруч з покійником знайшли шаблю. Її вже передали спеціалістам на реставрацію. У планах реставраторів – надати шаблі експозиційного вигляду і невдовзі представити на огляд відвідувачів музею, як і інші археологічні знахідки з території замку.

Варто додати, що розкопки руїн церкви проводять другий рік поспіль. Безпосередню участь беруть студенти-історики УжНУ, які таким чином проходять практику. Кажуть, що не дивлячись ні на фізичні навантаження, ні на спеку, ні на ранні підйоми – задоволення від археологічних досліджень отримують чимале.

Розкопки триватимуть до 20 липня. Археологи сподіваються, що їм вдасться трохи більше дізнатися про церкву та й фортецю загалом, адже ця територія досить слабо досліджена. Тим паче, що навіть немає достовірних даних про час появи тут замку.

Джерело: zak-insider



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: