У Запорізькій області виявили порушення мовного закону в матеріалах політиків

Переглядів: 847

19 липня 2019 19:30

У Запорізькій області виявили порушення мовного закону в матеріалах політиків фото

У Запорізькій області громадянська мережа «Опора» виявила, що далеко не всі політики звиклася з мовним законом і продовжують використовувати в своїй агітації російську мову.

У зв’язку з вступом 16 липня Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» спостерігачі вирішили провести моніторинг зовнішньої реклами в Запоріжжі на відповідність цим вимогам.

Під час перевірки виявлено роздаткові матеріали від партії «Опозиційна платформа – За життя» з текстами російською мовою (газети, брошури, пакети і т.д.). Також агітація на російській зустрічається в матеріалах на підтримку кандидатів у народні депутати від цієї партії: Сергія Кальцева, Миколи Ярмощука і Іллі Ківи.

В одномандатному виборчому окрузі № 80, що охоплює Мелітопольський район зафіксовано агітаційні листівки присвячені самовисуванцю Сергію Мінько. Реклама російською мовою в його підтримку поширена в Facebook і газеті «Новий день», яка містить два матеріали з критикою іншого кандидата-опонента та матеріал про те, як виборцю не помилитися в голосуванні за кандидатів з однаковими ПІБ. Також в цьому окрузі помічені газети партії «Опозиційна платформа – За життя» з підтримкою кандидатів Михайла Маслова і Вадима Рабиновича.

На одному з будинків в одномандатному виборчому окрузі № 76 виявили роздруковане російськомовне оголошення із закликом голосувати за партію «Слуга народу». Повідомлення не мало вихідних даних і розміщено з порушенням правил благоустрою, що також може мати ознаки порушення.

Нагадуємо, що відповідно до ч. 4 ст. 18 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою.

Тим часом, ч. 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів» пояснює: передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Джерело: 1news.zp



Имя:
Ваш комментарий:

житель
19 липня 2019 г. (19:34)

засунте свой закон в дупу

Флавио007
19 липня 2019 г. (23:29)

И как этим Бандерас удается свои мерзкие законы протаскивать, диву даюсь. 

Вот бы принять такой закон, чтобы "диячив" таких вот "громадських организаций" выслать за Збруч. Нехай там знайдуть свое улюбленэ мовнэ сэрэдовище, та й не воняють тут, на Сходи.

Аноним
21 липня 2019 г. (20:58)

Мелитополь-русский город!


Схожі новини: