У центрі Запоріжжя розповіли про «лагідного вбивцю»

Переглядів: 654

27 липня 2019 10:59

У центрі Запоріжжя розповіли про «лагідного вбивцю» фото

Понад 82 тисячі українців живуть із гепатитом С. Ще понад 23 тисячі мають В-маркування. Такі цифри на початку 2019-го року зафіксували у Центрі громадського здоров’я. До Всесвітнього дня боротьби із гепатитом, який щорічно відзначають 28 липня, у Запоріжжі провели вуличну акцію. Жителі міста могли безкоштовно пройти експрес-тест та поспілкуватись із фахівцями на теми профілактики захворювання.

Переливання крові, вживання наркотиків, незахищені статеві акти, відвідування салонів краси, де не дотримуються правил стерилізації інструментів та, навіть, огляд у сумнівних стоматологіях. Все це може стати причиною зараження гепатитом. Більше 3-х мільйонів людей по всьому світі живуть із хронічною інфекцією, навіть не підозрюючи про хворобу.

За даними експертів близько 5% українців інфіковані гепатитом С. Більшість людей, які є носіями вірусу не мають жодних ознак захворювання. Через це вірус називають “лагідним убивцею”. Без своєчасного лікування у більшості інфікованих хвороба стає хронічною та призводить до розвитку цирозу або раку печінки. До Всесвітнього дня боротьби із гепатитом у Запоріжжі провели вуличну акцію, де кожен охочий міг безплатно пройти експрес-тест у пересувній лабораторії та дізнатись свій статус. Наша команда на собі вирішила перевірити, як це працює. У цьому нам допомогла соцпрацівниця – пані Олена, яка кожному своєму відвідувачу покроково пояснює хід процедури.

Після того як процедуру виконано, пані Олена заносить зашифровані дані людини до спеціального журналу. Далі — 15 хвилин очікуємо на результат. Будь-яку інформацію про статус людини, яка пройшла тест розголошувати заборонено.Окрім нашої команди, перевірити своє здоров’я вирішили ще кілька десятків запоріжців.

Медики кажуть, торік в Україні на маркер гепатиту В обстежилися понад мільйон людей. Серед них позитивний результат отримали більше 19 тисяч українців. Гепатит С під час дослідження виявили майже у 35 тисяч людей. Організатори акції впевнені, що подібні заходи дають змогу вчасно виявити захворювання та розпочати лікування.

Медики наголошують, вірус не передається через столові прибори, обійми чи поцілунки. Найбільш ефективним способом попередження гепатиту B наразі є вакцинація. Вона формує імунітет у середньому на 20–30 років, а інколи — на все життя.

А от проти гепатиту C вакцини не існує. Тож профілактика інфекції більшою мірою залежить від безпечності маніпуляцій, які пов’язані з контактом із кров’ю. Також окрім тесту на гепатит під час акції запоріжці могли перевіритись на ВІЛ, цукровий діабет, або пройти експрес-тренінг з надання першої допомоги.

Источник: ztv.zp



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: