Тина Кароль исполнила Гимн Украины на День независимости, что не так?

Переглядів: 1302

27 серпня 2019 16:16

Тина Кароль исполнила Гимн Украины на День независимости, что не так? фото

"По той бік новин" у Фейсбуці рассказли, що не так з гімном Украині, який виконала співачка Тіна Кароль і як це стало приводом для маніпуляцій.

Десятки ЗМІ написали про те, що Тіна Кароль виконала гімн. Так от, насправді Тіна Кароль виконала не гімн, а третій куплет вірша Павла Чубинського. Відповідно до Закону України "Про Державний Гімн України", національним гімном є слова першого куплету та приспіву твору П. Чубинського в такій редакції:

"Ще не вмерла України і слава, і воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.
Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,
І покажем, що ми, браття, козацького роду".

Тобто, Гімн України - це один куплет і два рядки приспіву. Інші куплети не належать до національного Гімну України.

Дякуємо Tamara Kidruk за те, що помітила.

В новині Новое Время із заголовком "У розкішній білій сукні. Тіна Кароль виконала Гімн України на Майдані Незалежності" написали, що "українська співачка виконала фрагмент Гімну України на даху Національної консерваторії України імені Лисенка".

Будівля, на даху якої Кароль виконувала композицію, знаходиться Музична академія, яка носить ім'я Петра Чайковського, а не Миколи Лисенка.

Так, під час урочистостей виконали кілька разів офіційний текст Гімну (перший куплет вірша), а також третій куплет вірша Павла Чубинського.

Другий куплет пропустили:

Станем, браття, в бій кровавий від Сяну до Дону
В ріднім краю панувати не дамо нікому;
Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,
Ще у нашій Україні доленька наспіє.

Десятки російських ЗМІ написали про те, що перший президент України Леонід Кравчук ніби-то пояснив безглуздя українського Гімну.

Насправді, Кравчук говорив про те, що коли затверджували гімн, то йшла дискусія про те, що наразі правильна версія: "Ще не вмерла України і слава, і воля".

Раніше було "Ще не вмерла УкраїнА, і слава, і воля" - така версія помилкова. І саме це Кравчук каже у відео 112 Каналу і наголошує: "Вони цим хочуть показати, що наш гімн безглуздий". Російські ЗМІ перекрутили ці слова і сказали, що Кравчук назвав український гімн безглуздим

І третє - у соціальних мережах поширювали зображення про те, що аранжування гімну заборонені.

Ні, не заборонені. Картинка, яку видавали за Закон "Про Державний ГІмн України" - фейкова. Звідки ж взявся цей фейковий текст? Це проект Закону України "Про Державний Гімн України" від 10.07.2009 р. N4811. Автор законодавчої ініціативи - Юлія Тимошенко. І цей проект не був прийнятий.

Дякуємо Олег Суховірський за спростування цього зображення.

Якщо бачите фейк, надсилайте його нам або пишіть спростування у себе на сторінці, тегайте нас і ставте хештег #невірюнаслово
 

Источник: По той бік новин



Имя:
Ваш комментарий:

Аноним
27 серпня 2019 г. (16:38)

Кхм...ви таки точно видели это "роскошное белое платье"?

Тина Карлсон - самый ласковый эпитет к тому образу:)))


Схожі новини: