Небезпечні кімнатні рослини: що приховують яскраві пелюстки та дрібні голки

Переглядів: 574

30 серпня 2023 10:20

Небезпечні кімнатні рослини: що приховують яскраві пелюстки та дрібні голки фото

На підвіконні у нас  можуть з’являтися рослини, які не можна тримати вдома. Хоч вони й "тішать" око, але водночас  містять у своєму складі отруту.

Небезпечні рослини для дому можуть стати потенційною причиною проблем зі здоров’ям у людей та тварин.

Тому усім любителям вазонів і  тим, хто вирішив придбати рослину у подарунок, рекомендуємо перевірити, чи не отруйні кімнатні рослини, які ви збираєтесь купувати. 

Про кімнатні рослини, що несуть загрозу людям та тваринам розповіла кандидат біологічних наук, старший викладач кафедри біології природничого факультету Українського державного університету ім. М. Драгоманова, Ірина Єжель. 

Це і стапелія зі своїм неприємним запахом, і кактуси з колючками, і диффенбахія з отруйним соком. 

Стапелія

Дифенбахія

Деякі з них бувають особливо небезпечними: 

- фікус може викликати дерматит (почервоніння та свербіж шкіри); 

- аглаонема здатна призвести до діареї;

- еуфорбія може не лише спричинити опік соком, а й призвести до задухи та сліпоти", – застерігає біологиня Ірина Єжель.

Вплив отруйних домашніх рослин на здоров’я

Як найкраще лікувати отруєння? Запобігти його виникненню.

Існує багато рослин, які абсолютно нешкідливі при вирощуванні, але токсичні при потраплянні в організм. Хімічні речовини, сконцентровані в клітинах рослини, слугують їм захистом від нападу комах і тварин. 

Серед найбільш отруйних –  сполуки, виявлені в рицині та олеандрі, які іноді є смертельно небезпечними при проковтуванні.

Токсичні сполуки здатні спричинити побічні реакції. Отрута починає діяти на організм при проковтуванні частин рослини або контакті зі шкірою:

- проковтування частин рослини здатне викликати отруєння, серцеву чи ниркову недостатність;

- попадання на шкіру може бути причиною дерматиту чи алергічної реакції;

- чищення гострих колючок і шипів також буває надзвичайно болючим.

Водночас на організм впливає не лише отрута, а й леткі речовини в складі кімнатних рослин з вираженим запахом.

Багато рослин є незначно токсичними, а розпізнати отруєння важко –  це тимчасові легкі шлунково-кишкові симптоми. 

Водночас інші у своєму складі містять токсини, які можуть впливати на серцевий ритм або центральну нервову систему, потенційно призводячи до смерті від серцевої недостатності чи судом. 

Аглаонема

Чому квіти отруйних рослин небезпечні?

Квіти сигналізують про максимальну кількість енергії та речовин у рослині: коли поживних, а коли отруйних. Рослина під час цвітіння збирає всі свої сили для того, щоб згодом відбулось успішне плодоношення. 

Щоб зацвісти та привабити комах до запилення квітів, рослинний організм вмикає всі свої можливості та синтезує велику кількість біологічно активних речовин. Саме тому лікарські рослини радять збирати на початку цвітіння, а от отруйні небезпечні кімнатні квіти краще не купувати.

 "Такою, наприклад, є азалія. Її ще називають рододендроном. Це дуже красива та небезпечна рослина. І квіти, і листки азалії містять речовини – глікозиди. Отруєння ними здатне вплинути на серцевий ритм та навіть спричинити смерть", – розповідає біологиня.

Конвалія також містить глікозиди, основний з яких називається конвалотоксин та становить небезпеку для серцевої діяльності тварин і людини при отруєнні. 

Надзвичайно популярними є орхідеї. Більшість видів нетоксичні та безпечні для домашніх тварин, тому їхня поширеність в людських домівках цілком виправдана та доречна.

Конвалія також містить глікозиди, основний з яких називається конвалотоксин та становить небезпеку для серцевої діяльності тварин і людини при отруєнні. 

Надзвичайно популярними є орхідеї. Більшість видів нетоксичні та безпечні для домашніх тварин, тому їхня поширеність в людських домівках цілком виправдана та доречна.

Азалія

Хризантема

Чи може запах рослин впливати на жителів будинку?

Для запаху рослини виділяють леткі речовини. Вони можуть призводити до проблем зі здоров'ям при індивідуальній непереносимості або гіперчутливості до певних хімічних сполук в складі. Прикладами таких рослин є герань та лілія.

"Не варто ставити у спальні рослини з різким запахом. Та й навіть з ледь чутним теж не варто. В будь-якому випадку це леткі речовини, які постійно під час сну будуть поглинатися організмом. І як він на це відреагує, складно сказати, але експериментувати не рекомендую", – додає Ірина Єжель.

Здатність викликати головний біль найбільш властива кімнатним рослинам із сильним ароматом (лілія, герань). Він зумовлений речовинами, які виділяють квіти або листя рослин. Наш організм реагує на запахи, особливо відчутні. При постійному впливі ароматичних речовин, нервова система виснажується – виникає головний біль.

Як рослини впливають на власників вночі?

Усі живі організми дихають, і рослини, звісно ж, не виключення. У приміщенні, де рослин дуже багато, можна спостерігати деякі коливання кількості кисню протягом ночі. 

"Але це незначне зниження не становить загрозу для життя людини та точно не є причиною відмови від того, щоб прикрасити свою оселю зеленими домашніми улюбленцями", – заспокоює Ірина Єжель.

Герань

Джерело: "УП. Життя"




Схожі новини: