Працював барменом і помічником кухаря: на війні Мохіто став коригувальником вогню мінометної батареї

Переглядів: 420

19 вересня 2023 09:45

Працював барменом і помічником кухаря: на війні Мохіто став коригувальником  вогню мінометної батареї фото

До війни Мохіто працював барменом і помічником кухаря на круїзних лайнерах, мріяв стати штурманом морських суден і пов’язати своє життя із водою. Незадовго до повномасштабного вторгнення повернувся додому з-за кордону.

А 24 лютого прокинувся від звуку ворожих літаків. «Зрозумів що війна, відразу поїхав за пальним та продуктами. Наступного дня я вже був у центрі здачі крові. Черги там величезні... я не вистояв і вирішив здати у звичайній лікарні, але завадив обстріл…» - згадує військовий.

Тоді Кирило домовився з другом піти у військомат. Там хлопця не взяли через відсутність досвіду. «Знайомі розповіли що іде набір у ТРО, дали адресу куди можна під’їхати. Я взяв документи і вже до вечора добровольцем записався у лави місцевої самооборони. Батькам відразу про своє рішення не повідомляв, щоб не хвилювалися зайвий раз» - ділиться спогадами чоловік.

Початково Кирила поставили на посаду стрілка, але коли в бригаді оголосили набір на навчання коригувальників вогню мінометної батареї, він, разом із побратимом вирішили взяти участь. Командир запропонував перейти до нього, в мінометну батарею.

На цій посаді Мохіто вже більше року, майже весь період працює із аеророзвідкою. «Я також закінчував курси пілотів БПЛА, тож за потреби можу підстрахувати у польотах» - розповідає Кирило. «Зазвичай на зміні працює декілька пілотів і один коригувальник вогню. Аеророзвідка знаходить цілі і повідомляє про це мені. Тоді я орієнтую вогневі засоби і ми починаємо працювати по ворогу. В режимі реального часу я коригую міномет для здобутку найкращого результату. Найважче це працювати на старих приладах: через зношений стан техніки знижується рівень точності. Тому я звик проводити розрахунки самостійно, враховуючи всі нюанси»

Одночасно зі службою Мохіто навчається на штурмана морських суден, вступав до університету вже під час війни - на заочну форму. А восени перейшов на другий курс.

Після війни військовий мріє піти працювати за спеціальністю, створити сім’ю і назавжди пов’язати своє життя з морем. А поки що Кирило невтомно працює для нашої перемоги.

Джерело: 110 окрема бригада ТрО




Схожі новини: