Напівпрозорі креветки та пружна риба. Як обрати свіжі морепродукти

Переглядів: 431

1 листопада 2023 21:00

Напівпрозорі креветки та пружна риба. Як обрати свіжі морепродукти фото

Риба та морепродукти – цінні джерела білків, селену, цинку й омега-3 жирних кислот. Однак важливо вміти правильно їх обирати, щоб не натрапити на зіпсований продукт.

Відсутність візуальної привабливості

Усе просто: не подобається зовнішній вигляд риби – не купуйте її, радить шеф-кухар Окан Кизилбаїр. 

U.S. Food and Drug Administration (FDA) радять купувати охолоджену рибу або розкладену на товстому шарі свіжого льоду (бажано під накриттям або у контейнері). Це питання не лише естетики, але й регуляції температури, а відтак – безпечності продукту. 

Шеф-кухар Едді Баррет також радить подивитися на очі риби. Вони мають бути не каламутними, а чіткими, ніби риба жива. 

Неприємний запах

Інколи нюховий тест попереджає візуальний. Запах має бути не кислим, не протухлим, а навпаки – пахнути океаном чи морем. Шеф-кухар і ресторатор Петті Лоулертратана описує цей запах, як тонкий і чистий аромат.

Вʼялість і слиз

Не соромтесь контакту з рибою. Її тіло має бути пружним на дотик, а не занадто мʼяким чи вʼялим. Також зверніть увагу на липкість лусочок або ж шкіри. Вони не мають бути слизькими й неприємними на дотик. Виняток – прозора вʼязка плівка на свіжо зловленій рибі. 

Бурі зябра

Свіжа риба повинна мати червоно-рожеві або яскраво-червоні зябра, стверджує Едді Барретт. Натомість коричневі або бурі зябра – привід пошукати свіжіший продукт.

Обираючи рибне філе, також зверніть увагу на колір. Якщо на краях він відрізняється від серединки, то ймовірно, риба – не першої свіжості. 

А сірий колір, особливо з білою плівкою, може вказувати на те, що риба давно лежить на прилавку і не варта вашої уваги.

Закручений хвіст

"Якщо хвіст виглядає сухим, потертим або закрученим, імовірно, риба постраждала від перепаду температури. Наприклад, занадто довго лежала на палубі човна після вилову", – пояснює шеф-кухар Майкл Нельсон. 

Тож шукайте рибу з цілим і зволоженим хвостом.

Розірваний живіт

"Ціла риба з недоторканими нутрощами завжди почне псуватися зсередини, тобто з черева. Будь-які ознаки розірваного черевця – вірні показники несвіжості риби", – пояснює Френк Палермо, власник Claws Seafood Market.

Молюски, які не закриваються

Хочете приготувати молюски – обирайте живі. Адже саме вони безпечні для шлунка. 

По-перше, вони мають бути повністю закритими. По-друге, спробуйте вдарити два молюски один об одного. Рухливість мушлі вкаже на свіжість продукту. У протилежному випадку молюски зіпсовані й не придатні до споживання.

Однак якщо під час приготування молюски не відкрилися, то просто викиньте їх. 

Сухі мушлі

Молюски, устриці й мідії не мають виглядати висохлими, а навпаки – вологими. Сухі мушлі мають не тільки світлий колір, але й неприємний запах. Тож експерти радять шукати темні й вологі.

Рівень вологи всередині мушель також має значення. Якщо ви відкрили її, а всередині неприємний запах і немає природної солоної рідини, то викидайте такий продукт.

Неживі ракоподібні

За даними FDA, ракоподібні швидко псуються після смерті. Тому шеф-кухарі Нельсон і Лоулертратана радять готувати свіжі раки, краби й омари. 

Креветки з нальотом

"Креветки повинні бути напівпрозорими й мати легкий блиск. Якщо вони виглядають занадто сухими або мають чорні плями на оболонці, то вони несвіжі", – стверджує Лоулертратана. 

Нельсон радить купувати заморожені креветки та розморожувати їх у прохолодній воді безпосередньо перед приготуванням, щоб вони не встигли зіпсуватися. 

"На омарах, креветках і крабах завжди буде утворюватися слизовий наліт, якщо залишати їх надовго. Вони також дуже швидко змінять солодкуватий і смачний запах на кислий і неприємний", – наголошує Баррет.

Зверніть увагу на походження

Також не бійтесь запитати у продавця:

  • звідки привезли морепродукти;
  • хто постачальник (вдома можете прочитати детальніше про нього);
  • який товар найсвіжіший. Тобто коли доставили рибу або морепродукти в магазин.

Джерело: Ліга




Схожі новини: