єВідновлення: дані про зруйноване житло мешканців Мелітополя комісія отримуватиме через супутникові знімки

Переглядів: 486

18 листопада 2023 11:30

єВідновлення: дані про зруйноване житло мешканців Мелітополя  комісія отримуватиме через супутникові знімки фото

Мелітополь став пілотним містом проєкту єВідновлення щодо виплати компенсації за зруйноване внаслідок російської агресії житло.

Вже 10 мешканців Мелітополя подали заявку на отримання державної компенсації за зруйноване житло у рамках проєкту ЄВідновлення. Про це у “прямому ефірі” розповів Мелітопольський міський голова Іван Федоров. Очільник Мелітополя подякував Міністерству відновлення за впровадження пілотного проєкту для мелітопольців і розповів про механізм реалізації програми.

- Якщо житло знищене внаслідок російської агресії, мешканці можуть подати заявку через Дію, ЦНАП або нотаріуса. І отримати компенсацію 1 млн 200 грн — щоб цими коштами розпорядитися і якимось чином компенсувати втрату житла, - зазначив Іван Федоров.

Програма відшкодування вартості втраченого житла вже працює на підконтрольній Україні території. Так, комісії Запорізької, Дніпровської міських рад виїжджають на місце, роблять обстеження зруйнованого житла і після цього власники квартир чи будинків отримують компенсацію.

- Було незрозуміло, яким чином робити обстеження для виплати компенсації за втрачене житло на ТОТ. Саме тому й народився пілотний проєкт, - підкреслив очільник Мелітополя. - Сьогодні є змога отримати дані по зруйнованому житлу через супутникові знімки.

Процедура виглядає наступним чином: мешканці, які розуміють, що їх помешкання у Мелітополі повністю зруйноване, подають заявки. Комісія Мелітопольської міської ради за допомогою супутникових знімків зробить обстеження. Якщо дані про повністю зруйноване житло підтверджуються, то людина зможе отримати компенсацію.

Звичайно, ми розуміємо, що це рішення не задовольнить усіх. Тому що сьогодні є проблема з житлом для тимчасово переміщених осіб. Саме тому ми продовжуємо шукати варіанти, яким чином вирішити питання надання житла, пільгових кредитів, надання компенсацій за оренду житла.

Проводимо перемовини з міжнародними партнерами, щоб знайти рішення, згідно якого переселенці могли б отримувати житло. Тому що сьогодні вони не мають змоги повернутися на тимчасово окуповану територію, бо це небезпечно.

Обрання Мелітополя для пілотного проєкту Іван Федоров назвав першим кроком.

- Сподіваюся, що у Мелітополі ми зможемо відпрацювати механізм, що пілот покаже себе добре і він буде розповсюджений на всі тимчасово окуповані території. І усі громади за нашим прикладом зможуть іти цим шляхом, - зазначив Іван Федоров.

Що відомо

Уряд погодив експериментальний проект: знищене майно на окупованих землях обстежуватимуть із неба. Про це йдеться в постанові Кабміну № 1185 від 27 жовтня. Мінінфраструктури запропонувало протягом трьох місяців спробувати проводити обстеження знищених будинків та квартир на територіях у районі бойових дій або на ТОТ. Згідно з проектом порядку такого обстеження, йдеться про залучення космічної зйомки або зйомки безпілотниками. Так хочуть установлювати факт знищення об'єктів, щоб їхнім власникам виплачувалась компенсація. Мелітополь став пілотним містом.

Житло для вимушених переселенців

Запитання:

 - Під Києвом будуються будинки для переселенців, у яких немає житла. У нас також немає житла. Як  можна отримати будинок для проживання?

Відповідь: 

 - Так, ми бачили ці будинки, вони збудовані на кошти одного з меценатів. Я сподіваюсь,  що найближчим часом ми вийдемо з проєктом як в цілому вирішити питання щодо надання житла усім переселенцям, які залишилися без домівок. Але сподіваюсь, що воно буде тимчасовим. А основне житло буде після повернення до нашого українського Мелітополя!

Пропонується безкоштовне житло для ВПО від американського БФ «До України з Любов’ю».

На вибір пропонуються такі комплекси для тимчасового проживання:

  • Містечко Хансена для сімей, потребуючих фізичної на психологічної реабілітації — Тарасівка, Боярська ТГ (безкоштовне проживання до 5 років, оплачувати потрібно тільки комунальні послуги) — 330 квартир.
  • Квартирний Будинок - Софіївська Борщагівка (безкоштовне проживання до 5 років, оплачувати потрібно тільки комунальні послуги) — 135 квартир
  • Чудо-Містечко для людей похилого віку — Колонщина, Макарівська ТГ (безкоштовне постійне проживання без оплати комунальних послуг).

Анкета для заповнення за посиланням:

Рекомендуться заповнювати максимально повно. По кожному члену родини треба писати дохід.

В питанні Склад сім’ї  треба писати  в форматі (для прикладу):
ПІБ (батько, 45 років) слюсар на заводі
ПІБ (мати 40 років) безробітна, раніше працювала вчителем
ПІБ (батько ....чий батько) 70 років пенсіонер, в минулому водій. Пересувається на візочку
ПІБ (син  ..чий.., 10 років), навчається в 4 класі

1 родина = 1 анкета

За потреби консультації можна  звертатись до управління соціального захисту населення Боярської міської ради 063-355-92-82 (в робочий час).




Схожі новини: