Росія каже, що захопила село Табаївку на Харківщині. Що це значить і як реагує ЗСУ

Переглядів: 218

30 січня 2024 11:20

Росія каже, що захопила село Табаївку на Харківщині. Що це значить і як реагує ЗСУ фото

Міністерство оборони Росії вдень 29 січня повідомило про взяття під контроль села Табаївка поблизу Куп'янська. Українські військові 29 січня заперечили втрату цього села.

Але це вже другий населений пункт в цьому районі, про захоплення якого повідомляє РФ протягом тижня. Що там відбувається?

Ще 20 січня стало відомо, що російські війська просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна та захопили село Крохмальне Харківської області.

Це підтвердили Інститут вивчення війни (ISW) і українська сторона. Начальник служби зв'язків з громадськістю Сухопутних військ Володимир Фітьо пояснив, що відхід ЗСУ був плановим і нині село Крохмальне практично зруйноване і не має стратегічного значення.

"Там було, мабуть, п’ять будинків. І ось ці 5 будинків були зруйновані російським агресором, і відповідно наша мета – зберегти життя українських захисників, їхні позиції були переміщені на підготовлені до цього часу захисні позиції, де вони зараз тримають оборону, не дають просуватися ворогу", - пояснював Фітьо.

Він додав, що не бачить тут загроз для сусідніх підрозділів та припустив, що відхід – тимчасове явище, бо лінія фронту постійно змінюється.

Однак вже 28-29 січня стало зрозуміло, що і сусіднє з Крохмальним село Табаївка під загрозою. Якщо перше стоїть безпосередньо на важливій трасі Куп'янськ - Кремінна (Р07), то друге - розташоване за трасою, ближче до стратегічно важливої річки Оскіл.

Міноборони РФ наголошує, що Табаївку вже захопили підрозділи "Західного" угруповання військ.

Український аналітичний портал DeepState також вказує на просування РФ біля Табаївки, але речник Сухопутних військ ЗСУ Фітьо наголошує, що бої за це село ще тривають.

“Те, що противник зараз хвалиться Табаївкою, не відповідає дійсності. Там відбуваються бойові дії, відповідно жодної Табаївки ворог не захопив. Тому ось такі мінімальні просування на цій території – все, що змогли загарбники. А з нашого боку, основне – зберегти життя військовослужбовців. Якщо є можливість стати на найкращі рубежі, щоб зайняти оборону і потім перейти до наступальних дій, покращити тактичне становище, це буде зроблено”, — заявляв речник Сухопутних військ Володимир Фітьо “Еспресо.TV”.

Хоча він визнає, що противнику вдалося покращити своє становище на цьому напрямку.

"За час атак з жовтня вони лише покращили тактичне становище, але подають це як взяття Берліна в 1945 році. Стратегічних успіхів у РФ немає", — заявив він.

При цьому пресслужба генштабу ЗСУ зранку 29 січня повідомила, що напередодні українцям вдалося відбити на Куп'янському напрямку 4 атаки росіян поблизу Синьківки та східніше Піщаного Харківської області.

Піщане - це село, яке розташоване на річці Піщанка, і розміщується поряд із Табаївкою і Крохмальним.

Аналіз кореспондента ВВС Олега Черниша:

Заяви росіян про "успіх" на Куп'янському напрямку можуть нести в собі не лише пропагандистський ефект. Насправді якщо їм вдасться захопити висоти між Табаївкою і Піщаним, то українське угруповання, яке обороняється на східному березі річки Оскіл, опиниться у доволі скрутному положенні.

Російське військове командування вже пів року як не приховує свою головну мету атак на Куп'янському напрямку - "звернути" українську оборону на Осколі, вибудувавши рубіж по річці. Зрозуміло, що повернутись потім на східний берег для ЗСУ буде вкрай важким завданням, оскільки доведеться форсувати водну перешкоду.

І якщо атаки в лоб на Синьківку, яка фактично є передмістям Куп'янська, для росіян успіху не принесли, то спроба зайти з іншого флангу - південно-східного - мала певний результат. Вочевидь, найближчим часом РФ спробує розвинути наступ та захопити села Кислівка і Котлярівка, що лежать на північ від Табаївки на лінії залізниці.

Не виключено, що українським військам доведеться на деяких ділянках відступити, щоб вирівняти лінію фронту, якщо не вдасться вчасно "купірувати" російський виступ біля Табаївки.

До річки Оскіл від нього залишається приблизно 10 км.

Джерело: ВВС

 




Схожі новини: