Швидке травлення та піднесений настрій. 10 причин ввести кефір до свого раціону

Переглядів: 352

1 березня 2024 11:45

Швидке травлення та піднесений настрій. 10 причин ввести кефір до свого раціону фото

Густий кефір, який можна їсти ложкою та солодка, пухка плюшка з цукром — для багатьох смак дитинства.

Цей напій з наших спогадів по користі легко зрівняється із модними ферментованими чаями та комбучею. Він має міріади властивостей, що сприятимуть покращенню здоров’я. Розповідаємо, як саме він діє.

Кефір має таку ж багату історію, як і смак. Жителі Кавказького регіону та всієї Західної Євразії споживали кефір протягом століть, але в інші частини світу він почав поширюватися лише у 20 та 21 століттях. Кефір майже став українським національним напоєм, який вживали як наші предки, і ми любимо досі. То що ж це за напій і в чому його користь?

Кефір виготовляється шляхом сквашування молока кефірними зернами — живими колоніями дріжджів і бактерій, які схожі на маленькі грудочки цвітної капусти. Залежно від температури, типу молока та часу сквашування, властивості кефіру можуть змінюватися. Традиційну версію цього напою можна легко приготувати вдома із зерен; поживний вплив магазинного кефіру не такий сильний, оскільки він містить менше бактеріальних штамів.

Якщо ви плануєте змінити свій раціон, вам варто подумати про те, щоб додати кефір до свого холодильника. Ось 10 переваг для здоров’я, які переконають вас дати йому шанс:

1. Боротьба з ожирінням

Різні дослідження продемонстрували, що кефір може запобігати надмірному набору ваги, контролювати апетит і прискорювати метаболізм. В одному дослідженні на тваринах, де порівнювали вплив кефіру на масу тіла, чотири групи мишей отримували окремий раціон: звичайна дієта (ЗД), дієта з високим вмістом жирів (ДВЖ), ДВЖ з додаванням 1% кефірного порошку (ЛК) та ДВЖ з додаванням 2% кефірного порошку (ГК).

Результати показали, що миші, які отримували ЛК та ГК, мали на 10 та 24 відсотки нижчу масу тіла, ніж миші, які отримували ДВЖ. Миші, які отримували HK, також мали таку ж масу тіла, як і миші, які отримували ЗД, що означає. Можемо зробити висновок, що ожиріння загалом запобігається. Було проведено кілька досліджень на людях щодо контролю ваги за допомогою кефіру, наприклад, одне, в якому вживання кефіру призвело до зниження ваги, ІМТ та обхвату талії у жінок з надмірною вагою в пременопаузі. Але, схоже, потрібні додаткові дослідження цього ефекту.

Також остерігайтеся пити занадто багато кефіру — це може призвести до збільшення ваги, особливо залежно від типу молока, яке ви використовуєте.

2. Сприяє боротьбі з діабетом

Кефір також може регулювати кілька факторів, часто пов’язаних з діабетом і метаболічним синдромом (група станів, що передують діабету). Доведено, що цей напій знижує артеріальний тиск, рівень глікемії натщесерце та «поганого» холестерину.

Кефір також спричиняє значне зниження рівня HbA1C (глюкози, що приєднується до гемоглобіну, і викликає гіперглікемію, або підвищений рівень цукру в крові).

3. Захищає печінку

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) — часто в поєднанні з ожирінням або діабетом — виникає, коли в печінці накопичується занадто багато жиру; з часом це може призвести до серйозного пошкодження печінки. Кефір може підтримувати печінку в здоровому стані, як показало дослідження 2023 року. Дослідники довели здатність напою регулювати вміст жиру та покращувати запалення в печінці щурів з НАЖХП, спричиненою дієтою.

4. Знижує ризик серцево-судинних захворювань

Кефір підтримує життєво важливі органи нашого організму, зокрема серце. Внаслідок зниження кров’яного тиску, він може знизити ризик серцево-судинних захворювань.

У деяких випадках гіпертонія може бути пов’язана з відсутністю різноманітності в мікробіомі, що іноді визначається як дисбактеріоз, дисбаланс бактеріального складу в кишківнику. Враховуючи пробіотичну природу кефіру, його вживання, ймовірно, збагатить мікробіоту кишківник і виправить будь-який дисбаланс, що потенційно знизить ризик гіпертонії.

5. Зміцнює імунну систему

Кефір посилює функції, які слугують для імунної відповіді, перешкоджаючи запаленню в органах і навіть полегшуючи сезонну алергію. У численних дослідженнях на тваринах та in vitro клітинах споживання кефіру призвело до антагонізму проти паразитів та бактеріальних організмів, доводячи, що він може допомогти захистити організм від зовнішніх загарбників. Кефір може навіть сприяти швидшому загоєнню ран.

6. Покращує психічний стан

Окрім зміцнення фізичного здоров’я, вживання кефіру може також мати вплив на психічне здоров’я. В одному дослідженні групам щурів вводили нікотин, а потім вивчали, як кефір впливає на тривожність і депресію, викликані відмовою від нікотину. Тести показали, що у щурів, які отримували кефір, знизився рівень тривожності та депресії, а також покращилася здатність до навчання та пам’ять. Присутність лактобактерій, одного з найпоширеніших мікроорганізмів, що містяться в кефірі та інших пробіотичних продуктах, відіграє важливу роль у боротьбі зі стресом в організмі.

7. Забезпечує поживними речовинами

Кефір містить різноманітні поживні речовини, необхідні для підтримання фізіологічних функцій організму. Він містить основні макроелементи, такі як кальцій, магній, калій і натрій, які сприяють росту клітин і виробленню енергії.Це також хороше джерело мікроелементів, таких як залізо, цинк і мідь, важливих для клітинного метаболізму і кровотворення.

8. Допомагає травленню

Ідея споживання напою з бактеріями може здатися дещо насторожливою, але не хвилюйтеся — кефір, як і інші пробіотики, наповнений «дружніми» бактеріями, які зміцнюють здоров’я вашого кишківника і полегшують травлення.

Як правило, всі пробіотики мають тенденцію полегшувати такі проблеми, як діарея, запор і біль у шлунку, якщо приймати їх тривалий час. Вони виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, які підтримують здоров’я товстої кишки. Однак введення великої кількості нового пробіотика в організм може тимчасово спричинити ускладнення травлення.

9. Покращує здоров’я кісток

Кефір зміцнює щільність кісток, що в кінцевому підсумку знижує ризик переломів. Це не тільки чудове джерело кальцію, але й вітаміну К2 (необхідний для активації остеокальцину, білка, який сприяє метаболізму кісткової тканини) 

Одне дослідження показало, що у пацієнтів з остеопорозом, які вживають кефір, може спостерігатися швидше ремоделювання кісток і менша резорбція кісткової тканини (коли кісткова тканина руйнується, що при більш високих темпах може послабити кістки).

10. Бореться з раком

Дослідження показали, що в деяких випадках кефір може стримувати розвиток раку. Він може допомогти стримувати деякі види раку, такі як рак товстої кишки та рак молочної залози, перешкоджаючи росту пухлинних клітин або індукуючи апоптоз (запрограмована загибель клітин, яка, при правильному функціонуванні, має на меті позбутися мутованих ракових клітин).

Ці 10 потенційних переваг роблять кефір унікальним, корисним для здоров’я напоєм. Під час наступного походу до супермаркету покладіть його до свого кошика. А ще краще — купіть кефірні закваски і зробіть власний кефір. Можливо, знадобиться трохи часу, щоб звикнути до смаку, але ваш мозок, серце і кишківник будуть вдячні.

Джерело: NV




Схожі новини: