Еліксир здоров’я? Насіння чіа: користь та рецепти

Переглядів: 192

21 березня 2024 14:00

Еліксир здоров’я? Насіння чіа: користь та рецепти фото

За останні роки дедалі більше людей почали цікавитися натуральними шляхами покращення здоров’я, зокрема шляхом харчування. І такі продукти є — так звані суперфуди.

Одним із них вважається насіння чіа, яке містить чимало корисних речовин для нашого організму і нині має шалену популярність.

Тож нутриціологиня Анастасія Голобородько розповіла детальніше про те, що таке чіа, яка від нього користь для нашого організму та поділилася кількома рецептами, які можна готувати із додаванням цього насіння.  

Що таке чіа

Чіа — це насіння родини шавлії, що походить з Латинської Америки. Воно росте на висоті від 1800 до 2600 метрів над рівнем моря. За зовнішнім виглядом це дрібне овальне насіння сіро-чорного кольору, що має розмір приблизно 1 мм. Нині насіння чіа є одним із найпопулярніших суперфудів.

Суперфуди містять різноманітні рослинні продукти, такі як коріння, насіння, квіти, водорості, ягоди, листя та стебла, в яких велика кількість корисних речовин, вони відомі своїми унікальними властивостями. Ці продукти не є ані їжею, ані ліками у традиційному розумінні.

Насіння чіа: користь та шкода

Як розповідає Анастасія Голобородько, насіння чіа, як і інші суперфуди, оточене міфами та легендами. В історії Мая та ацтеків насіння чіа відігравало ключову роль у раціоні, поряд з амарантом, кукурудзою та бобами, і навіть вважалося основним джерелом харчування для воїнів.

Завдяки науковим дослідженням стало відомо, що насіння чіа містить приблизно 20% високоякісного рослинного білка, 34% корисних жирів, 25% корисної для мікрофлори кишківника клітковини, а також значну кількість антиоксидантів, рослинного кальцію, магнію, цинку, — каже нутриціологиня.

Також чіа гарно виводить зайву воду з організму, що чудово підходить людям, які хочуть схуднути.

Перед споживанням його варто замочити у воді на декілька хвилин. Після цього навколо зерняток утворюється желеподібний шар. Коли воно потрапляє у шлунок — створюється бар’єр між травними ферментами і їжею, яка надходить. Завдяки цьому в організмі підтримується низький рівень цукру протягом тривалого часу.

П’ять рецептів з чіа

Насіння чіа можна додавати у різноманітні страви: як солодкі, так й солоні. Ось декілька з них.

Пудинг з насінням чіа

Інгредієнти:

5 ст. л. насіння чіа;

200 мл мигдального, соєвого або будь-якого горіхового молока;

1/3 ч. л. псіліума (за бажанням).

Якщо ти маєш кокосове молоко чи йогурт, можеш скористатися таким рецептом: До 2 ст. л чіа додати 100 мл кокосового молока та 50 мл води. Або кокосове молоко та воду можеш замінити на 200 мл кокосового йогурту.

За бажанням ти можеш додати до пудингу какао-порошок, матчу, веганський протеїн гороховий або рисовий. Також можна додати порошок ацероли та мак.

Приготування

Добре перемішай усі інгредієнти, розлий їх у баночки та дай настоятися пудингу принаймні пів години. Але краще залишити його на усю ніч.

Після цього пудинг готовий і може зберігатися у твоєму холодильнику протягом п’яти днів.

Ванільно-горіховий чіа сніданок

Інгредієнти:

2 чашки мигдалевого молока;

0,5 чашки насіння чіа;

дрібка ваніліну, насіння стручка ванілі або трохи ванільного екстракту;

мигдаль, фундук, кеш’ю чи кедрові горіхи;

фрукти та ягоди — на смак.

Приготування

Такий варіант сніданку потрібно почати готувати ще з вечора. Для цього змішай насіння чіа, мигдалеве молоко та ваніль. Усю цю суміш ретельно перемішай, накрий та залиш у холодильнику на ніч.

Уранці подрібни горіхи та наріж сезонні фрукти чи ягоди, додай їх до приготованого раніше пудингу.

Джерело: Вікна




Схожі новини: