Професійне навчання безробітних: як Запорізька служба зайнятості може допомогти знайти своє місце у житті

Переглядів: 223

23 квітня 2024 15:40

Професійне навчання безробітних: як Запорізька служба зайнятості може допомогти знайти своє місце у житті фото

Служба зайнятості організовує професійне навчання зареєстрованих безробітних за робітничими професіями, які мають попит на ринку праці.

Таке навчання здійснюється на замовлення роботодавця або для самозайнятості особи, коли безробітний планує започаткувати власну справу. 

- З початку 2024 року проходили професійне навчання 62 безробітних. З-поміж них - 22 особи з числа внутрішньо переміщених: п’ятеро проходили професійну підготовку та перепідготовку за професією «Продавець продовольчих товарів», «Перукар», «Флорист», «Манікюрник» та 17 безробітних навчалися безпосередньо на виробництві шляхом стажування на такі посади як: кухар, бармен, продавець продовольчих товарів, токар, електрогазозварник, швачка, бухгалтер, економіст, – розповідає директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Після успішного завершення навчання слухачі отримують документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. 

В умовах воєнного стану послуги з професійного навчання безробітних Запорізький обласний центр зайнятості має можливість організувати безкоштовно підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних під замовлення роботодавців на базі центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості в таких містах як Одеса, Рівне, Дніпро, Івано-Франківськ, Львів, Полтава, Суми.

Навчання за ваучером - це можливість підвищити свій фаховий рівень або здобути нову професію чи спеціальність за допомогою Державної служби зайнятості, що надається визначеним категоріям громадян, які не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні, та відповідають певним вимогам.

- Запорізька обласна служба зайнятості видала 70 ваучерів для навчання, за якими навчаються в тому числі 29 внутрішньо переміщених осіб працездатного віку. Найбільший попит мають такі спеціальності як «Медицина», «Фармація, промислова фармація», «Медсестринство» та професії «Кравець», «Електрогазозварник», «Кондитер», «Охоронник», «Кухар», «Провідник пасажирського вагона», «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування», - повідомила Ірина Дуднік.

Дізнатися, хто має право на отримання ваучера, можна за посиланням. Вартість ваучера – не більше 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Наразі максимальна вартість ваучера становить 30280 грн. Для отримання ваучера звертайтеся з заявою до найближчого центру зайнятості або подайте заявку онлайн.

Як отримати послугу?

  1. Здійснити та узгодити з кар'єрним радником вибір місця навчання та проживання.
  2.  Пройти медичний, психіатричний та наркологічний огляд (у разі потреби).
  3.  Отримати сертифікат на навчання та/або проживання на період навчання.
  4. Отримати компенсацію за проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку (у разі потреби).

Додаткову інформацію можна отримати Contact-центрі ЗОЦЗ за номером 0 800 33 67 28 або на Телеграм Підтримка, повідомляє пресслужба Запорізького обласного центру зайнятості.




Схожі новини: