Байден пропонує скасувати імунітет для експрезидентів США, які вчинили злочини на посаді

Переглядів: 401

29 липня 2024 18:12

Байден пропонує скасувати імунітет для експрезидентів США, які вчинили злочини на посаді фото
Джо Байден

 Американський президент Джо Байден виступив з пропозицією реформувати Верховний суд, включаючи скасування імунітету для колишніх президентів, які вчинили злочини під час перебування на посаді. Ця ініціатива виникла після рішення щодо 45-го президента Дональда Трампа у справі про штурм Капітолія у 2021 році. Про це повідомляє сайт Білого дому.

 Байден вважає, що ніхто, включаючи президента та Верховний суд, не повинен бути вище закону. Він закликав до трьох основних реформ для відновлення довіри та підзвітності.

 Першою з них є відсутність імунітету за злочини, вчинені колишнім президентом на посаді. Байден наголосив, що влада президента має бути обмеженою і в кінцевому підсумку належати народу. Він закликав внести поправку до Конституції, яка чітко визначатиме, що жоден президент не має імунітету від судового переслідування за злочини, вчинені на посаді.

 Другою пропозицією є обмеження строку повноважень суддів Верховного суду. Байден пояснив, що понад 75 років тому Конгрес ввів обмеження строку повноважень для президентів, і аналогічний підхід слід застосувати до суддів Верховного суду.

 Третя пропозиція передбачає запровадження обов'язкового кодексу поведінки для Верховного суду.

 У грудні федеральний суд у США відмовився знімати звинувачення з Трампа у справі про втручання у вибори 2020 року, коли він вимагав закрити кримінальну справу про штурм Капітолія, посилаючись на президентський імунітет.

 Нагадаємо, 6 січня 2021 року, під час офіційної сертифікації підсумків президентських виборів у Конгресі США, Трамп закликав своїх прихильників зібратися біля Капітолію, щоб зупинити "крадіжку". Після цього протестувальники прорвали кордон правоохоронців і увірвалися до Конгресу, зірвавши засідання. Під час штурму загинули четверо протестувальників і один поліцейський.

 21 липня 2024 року Байден оголосив про відмову від участі у президентських перегонах, підтримавши кандидатуру віцепрезидентки Камали Гарріс. 22 липня Гарріс заявила про свою участь у виборах, пообіцявши "заслужити та виграти" номінацію від Демократичної партії. За даними The Hill, у протистоянні між Трампом і Гарріс, колишній президент випереджає її приблизно на два відсоткових пункти — 47% проти 45%.




Схожі новини: