Експерт роз'яснила, чи є можливості для підвищення "мінімалки"

Переглядів: 838

10 травня 2018 21:00

Експерт розяснила, чи є можливості для підвищення мінімалки фото

В Інституті економічних досліджень та політичних консультацій прокоментували позицію Кабміну про неможливість підвищення мінімалки в Україні "тут і зараз".

Провідний науковий співробітник Інституту Олександра Бетлій в ексклюзивному коментарі порталу "Дім Новин" відверто сказала, що вона порахувала здоровою позицію українського уряду.

"У бюджеті на 2018 рік було прописано, що Кабінет міністрів повинен вивчити можливість підвищення доходу для усіх категорії населення", - прокоментувала вона заяву прем'єра Володимира Гройсмана.

На думку експерта, після отримання першої звітності стало зрозуміло, що стан української економіки не досягло того рівня, який дозволив би підняти мінімальний дохід без шкоди для бюджету.

"Збільшити зараз мінімальну зарплату - значить, створити істотний фіскальний розрив, який потрібно буде перекрити з інших джерел фінансування", - говорить Бетлій.

Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата (НЗП) - це встановлений державою розмір щомісячної оплати праці, нижче якого нараховувати винагороду за працю незаконно. Розмір мінімальної зарплати визначається в Законі про Держбюджет на кожен рік.

По суті "мінімалка" є своєрідною державною соціальною гарантією. В Україні розмір "мінімалки" змінювався досить часто.

Наприклад, на початку 2000-го року МЗП становила всього 90 гривень, і тільки в 2008 році вона переступила рубіж в 500 гривень. З 2008 по 2013 рік "мінімалка" зросла більш ніж в 2 рази і склала 1 218 гривень на початок 2014 року.

З 2014-го року її розмір змінювався так (щомісячна і погодинна МЗП):

Після тривалого "застою", у 2017 році було прийнято рішення досить різко, вдвічі, збільшити розмір "мінімалки" - до 3 200 гривень, при цьому "Відв'яжіть" її від прожиткового мінімуму. Згідно з бюджетом на 2018 рік, з 1 січня МЗП становить 3 723 гривні на місяць.

На жаль, в Україні розмір мінімальної зарплати часто стає предметом політичних спекуляцій під час передвиборної гонки. Залишається сподіватися, що уряд прислухається до думки експертів, оцінить реальний стан економіки України і прийме розумне рішення - інакше нам не уникнути інфляції або підвищення податків.

Нагадаємо, що, за оцінкою Мінфіну, підвищення "мінімалки" до 4200 гривень обійшлося б бюджету в суму від 13 до 30 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, уряд прийняв рішення про внесення ряду змін в програму отримання субсидій.

Джерело: https://dimnovyn.com/novosti/ukraina/




Схожі новини: