Урожайність вища, якість гірша: на підконтрольній території Запорізької області зібрали урожай ранніх зернових

Переглядів: 353

1 вересня 2023 10:38

Урожайність вища, якість гірша: на підконтрольній території Запорізької області зібрали урожай ранніх зернових фото

Середня урожайність ранніх зернових у Запорізькій області зросла в порівнянні з минулим роком  і склала 31 центнер з гектара

Аграрії підконтрольної території Василівського, Запорізького та Пологівського районів області завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур. У підсумку скошено 141 тис. га ранніх зернових культур, намолочено 440 тис. тонн зерна із середньою урожайністю 31 центнер з гектара.

Про це на брифінгу розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ЗОВА Олександр Ясинецький в офіційному Медіацентрі при ОДА. 

Як підкреслив Олександр Ясинецький, у порівнянні з минулим роком середня врожайність зросла.

До процесу було залучено понад 60 комбайнів, крім цього три фермерських господарства отримали в тимчасове безоплатне користування зернозбиральну техніку від Благодійної організації Міжнародний благодійний фонд «Жнива Перемоги». 

Через погодні умови значна частина зібраної пшениці має низький рівень білка та клейковини. Попри це, хлібопеки та борошномели сформують партію тієї якості, яка їм потрібна для виробництва хліба.  

Сектор продовжує функціонувати та адаптується до умов воєнного стану. Навіть під безперервними ворожими обстрілами, на прифронтових територіях  аграрії не припиняють працювати. Їх не зупинили проблеми з водопостачанням внаслідок підриву Каховської ГЕС. Попри те, що зрошувальні системи тимчасово відключені, врожай є, - наголосив Олександр Ясинецький.

За словами посадовця 240 аграрних підприємств області залучили 560 млн грн кредитних ресурсів. Проте за банківськими умовами кошти можуть отримати лише ті господарства, які знаходяться на відстані 40 км від лінії розмежування. Аграріїв, поля яких розташовані ближче, підтримують благодійні організації. Так, міжнародна допомога фермерам Запорізької області від USAID АГРО та ФАО ООН у вигляді добрив та посівного матеріалу стала вагомим внеском у функціонування аграрного сектору.

"Для зберігання врожаю на території області доступні 9 елеваторів із загальною місткістю 360 тис. тонн та складські приміщення із загальною місткістю 570 тис. тонн.

Олександр Ясинецький наголосив, що польові роботи не завершені, триває збір пізніх зернових, проса та гречки. Крім цього незабаром достигне соняшник, кукурудза, овочеві та плодові культури", - зазначається на сайті Запорізької ОІВ.

 




Схожі новини: