Може статися будь-коли: як попередити інсульт, які його симптоми і як допомогти хворому до приїзду швидкої

Переглядів: 480

30 жовтня 2023 21:50

Може статися будь-коли: як попередити інсульт, які його симптоми і як допомогти хворому до приїзду швидкої фото

У 2022 році від інсультів усіх типів в Запорізькій області померло 777 осіб, що вполовину менше, ніж протягом двох останніх перед повномасштабною війною років, коли цей показник складав у 2021 році — 1548, у 2020 році — 1428.

Зафіксовано і значне зниження кількості хворих у три останні роки: у 2022 в закладах охорони здоров’я було проліковано 3538 осіб, у 2021 — 5902, у 2020 — 5731. На жаль, воно відбулося не тому, що люди стали менше хворіти на інсульт, статистика змінилася, умовно кажучи, на краще через те, що більшість території області знаходиться в окупації, звідки дані, зрозуміло, не надходять, а ще завдяки значним міграційним процесам.

Про ситуацію з захворюванням на інсульт, а також про те, як розпізнати цю хворобу, як допомогти хворому, а головне — як попередити інсульт у офіційному медіацентрі при ОДА розповів заступник генерального директора з дослідження фізичних і хімічних факторів ДУ “Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб” МОЗ України Дмитро Макаров:

- Суттєве зниження показників захворюваності на інсульти в нашій прифронтовій області, коли населення потерпає від ворожих обстрілів, хронічного стресу, коли за спостереженнями лікарів інсульти значно «помолодшали», навряд чи можна пояснити покращенням здоров’я наших громадян. Або це пов’язано з погіршенням обліку захворювань, або, в гіршому випадку, погіршенням доступності до медичної допомоги.

Інсульт – дуже розповсюджена патологія, за даними медичної статистики він розвивається протягом життя у одного з чотирьох людей.

Як попередити або відтермінувати ризики випадків інсульту в умовах війни? Що має знати кожна людина щодо інсульту та його профілактики?

Інсульт – гостре порушення кровообігу в головному мозку, спричинене розривом або закупоркою судин, що призводить до порушення когнітивних функцій і у деяких випадках навіть смерті.

Існують  два  види інсультів:

  •  спричинені блокуванням кровотоку - ішемічні,
  •  викликані кровотечею в мозок - геморагічні.

Ішемічні інсульти, що характеризуються закупоркою судин мозку або шиї, спричиняють близько 80-85% всіх випадків хвороби.

Три стани ведуть до цієї блокади:

  • тромбоз — утворення згустку в кровоносній судині мозку;
  • емболія — рух згустку з іншої частини тіла (наприклад, від серця) до головного мозку;
  • стеноз — серйозне звуження артерії в мозку.

Геморагічний інсульт зустрічається значно рідше (15-20%), але супроводжується тяжкими наслідками. Він розвивається при розриві судини та крововиливу в головному мозку. Залежно від розташування судини кров може накопичуватися в просторі між черепом і мозком (субарахноїдальний інсульт) або у тканинах, що його оточують.

Може статися будь-коли

Інсульт може статися будь-коли: як вдень під час роботи чи відпочинку, так й уві сні. Іноді пацієнти відчувають різкий головний біль, але частіше розрив або закупорка судини відбуваються непомітно. Симптоми з'являються за кілька хвилин, коли позбавлені живлення клітини мозку починають відмирати. За статистикою, майже у 50% випадків пацієнти не розуміють, що у них стався інсульт, доки стан не стане критичним.

Важливо вчасно помітити симптоми та звернутися до фахівців. Збереження життя та мінімізація ускладнень безпосередньо залежать від швидкості надання медичної допомоги.

Ознаки інсульту (акронім МОЗОК - Мовлення – Обличчя – Запаморочення – Очі - Кінцівки):

  • Мовлення. Проблеми з мовленням та розумінням того, що говорять інші.
  • Обличчя. Раптова асиметрія обличчя або крива усмішка.
  • Запаморочення. Втрата рівноваги, координації при ходьбі, різкий головний біль (ніби від удару), який може супроводжуватися блювотою, запамороченням або порушенням свідомості.
  • Очі. Раптове погіршення зору, двоїння в очах.
  • Кінцівки. Раптова слабкість, оніміння, частіше з однієї сторони. Немає сил підняти руки.

Якщо симптоми інсульту є неочевидними, рекомендується терміново влаштувати наступну перевірку:

  • Обличчя. Попросити людину посміхнутися. Чи опускається одна сторона обличчя?
  • Тіло. Попросити людину підняти обидві руки. Одна рука дрейфує вниз? Або одна рука не може піднятися?
  •  Мовлення. Попросити людину повторити просту фразу. Його чи її мова невиразна чи дивна?
  • Язик. Попросити людину висунути язик. Язик відхилений в сторону?

Якщо спостерігається наявність однієї чи кількох ознак, що виникають раптово, треба одразу звертатися до лікаря або викликати швидку.

Також ознаки небезпеки можуть проявлятися сонливістю, блювотою, нудотою, двоїнням в очах.

Ознаки можуть тривати лише кілька хвилин, потім зникати. Такі сигнали відомі, як транзиторні ішемічні атаки або «мініінсульти». Оскільки ці епізоди нетривалі, більшість людей ігнорують їх, адже симптоми завершуються. Проте, обов’язково слід на них звертати увагу, вони сигналізують про важкий стан, який треба лікувати.

Що робити, якщо у людини є ознаки інсульту:

В жодному разі не слід розраховувати на те, що симптоми минуть, якщо трохи відпочити, полежати чи випити пігулку.

1. Треба не зволікати, одразу телефонувати 103.

Якщо немає порушень життєвих функцій і можливості викликати швидку, то тоді може бути варіант самозвернення в лікарню. Але в такому випадку є два моменти:

  • Транспортування людини з інсультом без залучення служб швидкої допомоги може призвести до погіршення стану пацієнта. Немає ніяких гарантій, що супроводжуючі адекватно відреагують на її стан.
  • Родичі не завжди можуть прийняти правильне рішення, куди транспортувати пацієнта. Наприклад, вони можуть доставити його в медичний заклад, де немає інсультної служби. А мозок – це час, і його гаяти не можна. Крім того, коли швидка бере інсультного пацієнта, то повідомляє лікарню про це, і поки його везуть до закладу – медичний персонал в лікарні вже готовий прийняти хворого з підозрою на інсульт та чітко виконувати алгоритм його обстеження та лікування не втрачаючи жодної хвилини.

Попри навантаження, пов'язані з війною, служби швидкої медичної допомоги встигають працювати. Тому рекомендується телефонувати в першу чергу саме у швидку допомогу.

2. Повідомити фахівцям екстреної медичної допомоги про характерні ознаки у людини, час появи симптомів.

Для ефективного лікування інсульту медики екстренки госпіталізують пацієнта у найближчий визначений профільний заклад охорони здоров'я, забезпечений необхідним медичним обладнанням та спеціалістами.

3. Дії, які можуть допомогти пережити інсульт до приїзду «швидкої»допомоги:

  •  Слід покласти хворого на рівну поверхню, голову підняти над тілом, приблизно на 30 градусів, підклавши подушки;
  • Забезпечити людині вільне дихання - розстебнути комір, зняти краватку і тугий пояс. Відкрити вікна, забезпечивши приплив свіжого повітря в приміщення;
  •  Не давати хворому пити, жодних пігулок, оскільки через можливе порушення функції ковтання пігулки або рідина можуть потрапити в дихальні шляхи;
  • Якщо у людини блювота, - треба повернути його голову набік, щоб блювотні маси не потрапили в дихальні шляхи. Ретельно очистити порожнину рота від блювоти, слини, крові, слизу або їжі;
  • Постраждалого, якщо він без свідомості, але дихає самостійно, слід повернути на бік. При цьому, голова повинна лежати на руці і бути нахилена вперед, а нога зігнута в коліні. Таке положення тіла не дозволить хворому перевернутися;
  •  Якщо людина не дихає, то необхідно провести штучне дихання і масаж серця. Але це варто робити тільки навченим людям.

Знизити ризик інсульту можна

Мозок-час – цей дуже місткий слоган говорить саме про це, що при появі симптомів інсульту діяти потрібно дуже швидко, щоб врятувати тканини мозку від загибелі, врятувати людину від важкої інвалідизації чи смерті.

Знизити ризик інсульту можна, якщо контролювати фактори, що спричиняють хворобу.

Основними факторами ризику інсульту є:

контрольовані

  • Вік. Інсульт зустрічається у всіх вікових групах, проте ризик захворювання збільшується у віці від 55 до 85.
  • Стать. Чоловіки мають більший ризик інсульту в молодому та середньому віці, але більше жінок помирає від інсульту в старшому віці.
  • Сімейна історія хвороби. Члени сім’ї можуть мати генетичну схильність до факторів ризику інсульту: діабету, гіпертонії тощо.

неконтрольовані

  • Високий кров’яний тиск / гіпертонія. Гіпертонія призводить до збільшення ризику інсульту у віці до 80 років у 2-4 рази.
  •  Куріння. Куріння сигарет подвоює ризик ішемічного інсульту та збільшує вірогідність геморагічного інсульту в 4 рази.
  • Хвороби серця. Ішемічна хвороба серця, дефекти клапанів, фібриляція передсердь та збільшення однієї з камер серця можуть призвести до утворення тромбів, що можуть розірватися і закупорити судини в мозку.
  •  Цукровий діабет. Викликає деструктивні зміни в судинах у всьому тілі, зокрема у мозку. Якщо рівень глюкози у крові високий під час інсульту, тоді пошкодження мозку, зазвичай, є більш серйозним, ніж коли глюкоза в крові в нормі.
  • Дисбаланс холестерину. Коли холестерин накопичується в судинах, він призводить до атеросклерозу. Атеросклероз є основною причиною звуження судин, що призводить як до інфаркту, так і до інсульту.
  • Фізична бездіяльність та ожиріння. Ожиріння та бездіяльність призводять до гіпертонії, діабету та серцевих захворюваннь.

Ризик інсульту зростає зі збільшенням кількості та тяжкості факторів ризику. Серед них є такі, на які можна вплинути медикаментозним лікуванням, проконсультувавшись із лікарем.

Найкращий спосіб зменшити ризик хвороби — це профілактика

Від кожної людини залежить, наскільки вона готова змінити своє життя, аби наблизитися до щасливого довголіття.

Профілактика інсульту:

  • Перевірка рівню холестерину. Контролювати цей показник важливо не рідше, ніж 1 раз на 5 років.
  •  Контроль артеріального тиску.
  •  Лікування діабету.
  •  Лікування серцевих захворювань.
  • Здорова їжа. Щоденний раціон обов’язково має містити свіжі овочі та фрукти. Слід вживати їжу з низьким вмістом насичених жирів, трансжирів і холестерину. Важливо також обмежити споживання солі, що допоможе знизити артеріальний тиск.
  • Фізична активність. Це допоможе зберегти здорову вагу та знизити рівень холестерину. Щотижня необхідно займатися швидкою ходьбою, 30-40 хвилин аеробних вправ — це найкращий спосіб підтримати форму та здоров’я. Проте, попередньо, особливо, якщо є протипокази до якихось видів фізичних навантажень, слід проконсультуватися з лікарем, який підкаже вправи, що підійдуть.
  • Відмова від куріння.
  •  Відмова від алкоголю.
  • Дотримання режиму дня і достатнього сну, наскільки це можливо в умовах війни.
  •  Перемикання уваги із подій, пов’язаних із війною, на близьких людей, улюблену роботу, гарну музику, книги, фільми.

Піклуйтесь про своє ментальне здоров'я

Війна в Україні тягнеться уже не перший рік, і кожен день, який проживають наші громадяни, є стресовим для них. Це стосується усіх: і військовослужбовців, і мешканців окупованих регіонів, і тих, кому пощастило жити у відносно спокійних областях, і переселенців та біженців. Стрес під час війни так чи інакше зачіпає кожну людину, хоча його сила, інтенсивність і наслідки для психіки та фізичного здоровʼя можуть відрізнятись.

До стресу можна або адаптуватись, або ж усунути його причину. Оскільки зупинити війну прямо зараз доволі складно, українцям доводиться пристосовуватись до нових реалій, і, зокрема, до того, що стрес тепер буде постійно присутній у нашому житті. Проте боротись із ним необхідно. Як самостійно, так і з допомогою фахівців.

Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?», ініційована Оленою Зеленською, спрямована на підтримку людей, які переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

Тому що статистика в Україні загрозлива - наша країна посідає перше місце за кількістю психічних розладів в Європі. Понад 1,5 млн. мешканців України страждає від психічних захворювань.

Понад 2 мільйони щороку звертаються за допомогою до фахівців-психіатрів та більшість з них госпіталізуються. Нервові розлади різного характеру та різного ступеня важкості є проблемою кожного третього українця. І це статистика до повномасштабного вторгнення.

За прогнозами фахівців близько 10 млн. мільйонів українців внаслідок війни можуть зіткнутися з ризиком розвитку психічних розладів, таких як депресія та посттравматичний стресовий розлад. І це, мабуть, оптимістичний прогноз.

Для того, щоб ніколи не довелося мати справу з фізичними та психічними захворюваннями (а доведено, що фізичний і психічний стан людини тісно взаємопов’язані), важливо не лікувати наслідки, а попереджати та запобігати можливій появі недуги.

Повністю позбутися стресу під час війни навряд чи вдасться. Але якщо піклуватись про себе, про своє ментальне та фізичне здоровʼя, то буде значно легше пережити усі випробування цього важкого періоду.

Варто знати

Застосунок розраховує ризик інсульту

Розрахувати ризик інсульту можна за допомогою спеціального медичного застосунку «Stroke Riskometer». Це відомий у світі інструмент, розроблений групою експертів в галузі інсультології міжнародного рівня, заснований на авторитетних наукових публікаціях та визнаний Всесвітньою організацією боротьби з інсультом. З серпня цього року Stroke Riskometer є українською мовою, його можна завантажити в AppStore або Google Play.

«Stroke Riskometer» використовується для контролю (точніше – самоконтролю) тих показників і станів здоров’я, що є маркерами/ передвісниками інсульту, і дає можливість вчасно вжити заходів для запобігання інсульту.

Застосунок розраховує ризик інсульту, оцінюючи низку факторів ризику (вік, стать, етнічна приналежність, спосіб життя, хронічні захворювання тощо) та інші фактори здоров’я, що безпосередньо впливають на імовірність інсульту протягом наступних 5 та 10 років. Stroke Riskometer надає інформацію про те, як можна контролювати ризик інсульту при зміні особистих факторів ризику. Розрахований він на людей віком від 20 років. Важливо, що, дізнавшись про свої ризики, можна відразу ж отримати рекомендації, як їх зменшити.

Цифри і факти

  • Щороку у світі на інсульти хворіє 15 млн людей, з яких 5 млн - помирають.
  • В Україні інсульт є другою найбільш імовірною причиною смертності. Щороку у нас реєструють 140 000 нових випадків інсульту, а ще більше вражає те, що 80% цих випадків можна було попередити. 
  • З людей, які перехворіли на інсульт, 50% стають інвалідами і лише 10% повертаються до нормального життя.
  • У Запорізькій області у 2022 році в закладах охорони здоров’я було проліковано 3538 хворих з інсультами (216,04 на 100 тис. населення), що нижче показника по Україні в 2022 р. (273,85 на 100 тис. населення) та обласних показників за минулі роки.
  • В 2020-2021 р.р. захворюваність на інсульти в Запорізькій області перевищувала загальноукраїнські показники: у 2021 р. було проліковано 5902 хворих, або 354,3 на 100 тис. (Україна - 267,9), у 2020р. – 5731, або 339,7 на 100 тис. населення (Україна - 243,8).
  • З внутрішньо-черепними крововиливами (або геморагічними інсультами) у 2022р. в Запорізькій області проліковано 460 хворих (28,09 на 100 тис. населення), що на 37,7% нижче від аналогічного показника по Україні - 45,11 на 100 тис. населення., та на 53,3% нижче обласного показника в 2020-2021 роках (2021р.- 61,3 на 100 тис. населення, 2020 р. - 60,2).
  • У 2022 р. від інсультів усіх типів в Запорізькій області померло 777 осіб (2021р. - 1548, 2020 р. – 1428). Показник летальності при стаціонарному лікуванні інсультів в Запорізькій області становив у 2022р. 19,2% (2021р.- 22,0%, 2020 р. - 20,7%).
  • Найвища летальність  протягом останніх трьох років відмічалася в області від геморагічних інсультів - у 2022 р.- 42,2%, у 2021р - 45,2%, у 2020 р.- 42,8% та перевищила показники по Україні (2022р.-38,8%; 2021р.- 41,7%; 2020р.- 40,4%).
  • Показник летальності від ішемічних інсультів в Запорізькій області у 2022 р. склав 16,3% (2021р.-17,8%, 2020р.-16,6%), що також перевищив показники по Україні в цілому (2022р.-15,8%; 2021р.- 16,9%; 2020р.- 15,7%).
  • На інсульт частіше хворіють чоловіки, але у жінок більш серйозні наслідки.



Схожі новини: