Традиції зберігають: мелітопольці збирались у Києві на молитовний сніданок

Переглядів: 529

12 листопада 2023 23:06

Традиції зберігають: мелітопольці збирались у Києві на молитовний сніданок  фото

Для Мелітопольської громади мелітопольські сніданки - це вже звична форма спілкування.

Перші молитовні сніданки в Мелітополі, як нагадує сайт Мелітопольської міської ради, були проведені ще у 2009 році, коли священики почали збиратися разом для координації соціальної і гуманітарної допомоги.

Пізніше молитовні сніданки стали звичним форматом спілкування духовних лідерів громади із представниками влади, освіти, культури, національно-культурних товариств, бізнесу та громадських організацій.

«Цього разу в київському Арсеналі зібралися мелітопольці, які стали вимушеними переселенцями. Звісно ж, про втрату дому говорили найбільше, але ніщо не могло згасити особливого духу єдності мелітопольців і турботи один про одного.

Організаторами та промовцями на події виступали мелітопольські священники, отець Олександр Богомаз (УГКЦ), пресвітери Михайло Брицин і Іго Іващук (Церква «Благодать»), яких російські окупанти змусили покинути рідне місто.

Теми, які обговорювались на сніданку, торкались як довоєнного життя, перших днів та місяців окупації, так і сучасних викликів, що постають перед мелітопольцями. Обговорювали повоєнний устрій мелітопольської громади, духовні цінності, які допоможуть будувати спільний громадський простір, роль церков і священників в цьому.

Багато говорили про моральні виклики під час війни, як шукати баланс між милосердям та справедливістю, і який сценарій - розділення, обмеження, порозуміння, примирення - громада вибере після деокупації.

Мелітополь знову демонструє свою унікальність, інтеркультурність і об’єднанність і починає ініціативу, яка буде продовжуватись в інших центрах допомоги переселенцям», - говориться у повідомленні.

Нагадаємо, 12 травня у Києві розпочав роботу координаційний простір допомоги для мелітопольців "Саме тут". Столиця входить до ТОП-3 міст України, де проживає найбільша кількість вимушених переселенців із Мелітополя та Мелітопольського району.Усі бажаючі можуть отримати тут консультацію, інформаційно-координаційну підтримку, юридичні, психологічні послуги тощо.

Сьогодні виповнилося рівно півроку роботи координаційного простору. Як повідомляєься у його телеграм-каналі, за цей час у центр звернулося 1132 сім’ї, фахівці провели 2300 консультацій, переселенці отримали 7000 одиниць гуманітарної допомоги, 10 тонн води.

- Це події, традиції, заходи, навчання, спілкування, підтримка, допомога — все разом. Ми тримаємося разом! - зазначають працівники простору “Мелітополь саме тут. Київ”.

Матеріал підготовлено за проєктом «Відбудуємо Мелітопольську громаду разом», який підтриманий грантом Української Асоціації Медіа Бізнесу.




Схожі новини: