Угорщина блокує €35 млрд для України

Переглядів: 61

8 жовтня 2024 22:08

Угорщина  блокує  €35 млрд для України фото
Угорщина вже більше року використовує свій голос для блокування допомоги Україні

  План Єврокомісії щодо залучення кредиту на суму 35 мільярдів євро для України передбачає зміну санкційного режиму проти Росії. Якщо для ухвалення рішення про позику достатньо кваліфікованої більшості країн ЄС, то для зміни санкцій потрібна одностайність.

  Угорщина вирішила заблокувати всі рішення щодо кредиту в розмірі 35 мільярдів євро до президентських виборів у США, які відбудуться 5 листопада. Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга заявив про це після зустрічі міністрів фінансів країн ЄС у Люксембурзі, повідомляє Euronews 8 жовтня.

  Варга нагадав, що план Єврокомісії передбачає зміну санкцій проти Росії, для чого потрібна одностайність країн-членів ЄС. “Ми вважаємо, що питання продовження санкцій проти Росії має вирішуватись після виборів у США. Це позиція Угорщини”, – сказав він.

  За словами Варги, різні кандидати на посаду президента США – Камала Гарріс і Дональд Трамп – мають різні погляди щодо Росії. Тому ЄС повинен коригувати свої подальші дії в залежності від результатів виборів. “Ми повинні дочекатися, в якому напрямку піде майбутня адміністрація США. Є два різні шляхи: один веде до миру, інший – до продовження війни”, – додав міністр.

  Він також зазначив, що дискусії з колегами щодо кредиту на 35 мільярдів євро були “чудовими”, але ЄС має дочекатися результатів виборів.

  Нагадаємо, 20 вересня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про намір надати Україні кредит у 35 мільярдів євро в рамках узгодженого плану G7, що також використовуватиме заморожені активи Росії. Кредит буде виданий у вигляді макрофінансової допомоги на 2024-2025 роки, а його погашення планується за рахунок прибутків від заморожених російських активів. Очікується, що ці кошти Україна отримає на безповоротній основі.

  Єврокомісія також заявила, що Україна має отримати ці 35 мільярдів євро до кінця цього року.




Схожі новини: