Ноутбуки і картопля: як Якимівська громада піклується про земляків зі статусом ВПО, що нині мешкають у Запоріжжі

Переглядів: 648

28 листопада 2023 14:00

Ноутбуки і картопля: як Якимівська громада піклується про земляків зі статусом ВПО, що нині мешкають у Запоріжжі фото

Ноутбуки і картопля. І те, й інше конче потрібно людям, які змушені були покинути свої домівки на окупованій території і тепер мешкають у Запоріжжі і мають статус ВПО - внутрішньо переміщених осіб.

Територія Якимівської громади потрапила у сумнозвісний сухопутний коридор на Крим у перший же день повномаштабного вторгнення росіян. Рятуючись від загарбників, жителі сіл почали виїжджати на вільні від рашистів території. Хто куди - до рідних, до знайомих, але більшість у безвість, аби тільки звідси, щоб не бачити, як "визволителі" плюндрують і грабують рідну землю.

Нині важко сказати, хто і де отримав тимчасовий прихисток від ворожої навали. Хтось подався за кордон. Наші земляки мешкають зараз і в Польщі, і в Німеччині, і в Нідерландах, і в Чехії, і в Бельгії, і в Ізраїлі... Скрізь, куди була змога дістатися, дякуючи підтримці цих країн. Багато хто так далеко не забирався і територію рідної країни не покинув, плекаючи надію на швидке повернення додому. Вони знайшли притулок у Львові, Івано-Франківську, Кропивницькому, Полтаві, Дніпрі - майже у всіх областях України.

У Запоріжжі осіло 659 сімей. Це родини з Новоданилівки, Володимирівки, М.Горького, Радивонівки, Розівки, Шелюгів, Переможного, Давидівки, Таврійського, Чорноземного і Якимівки. Серед них майже 200 дітей дошкільного і шкільного віку, 60 пенсіонерів і більше чотирьохсот працездатних. До речі, майже половина з останньої категорії ВПО вже знайшли собі тут роботу.

Працівники адміністрації Якимівської територіальної громади, хоч і в неповному складі, теж евакуювалися до обласного центру і тепер допомагають землякам адаптуватися та вижити у нових умовах. Вони дбають про щомісячну гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям - це зазвичай продуктові набори: крупи, картопля, овочі, олія, консерви, а також побутова хімія та засоби для особистої гігієни.

При підтримці зарубіжних благодійних організацій громада надала 30 ноутбуків вчителям, які навчають школярів онлайн. Подбали і про учнів - їм видали 47 ноутбуків і 24 планшети.

Минулого тижня наші земляки зі статусом ВПО знову отримали гуманітарну допомогу від Якимівської територіальної громади - 240 продуктових наборів. В них картопля (а як же без неї?), крупи, олія, консерви, морковка, бурячки і навіть яблука. Все це завдяки підтримці громади міста Чернівці.

А новенькі ноутбуки отримали ще 10 школярів. Хай опановують науки! Набуті знання їм знадобляться для відбудови і розбудови рідного краю. Ми дочекаємося перемоги і повернемося додому!

Автор: Василина Базіліва, відповідальна за гуманітарну допомогу ВПО Якимівської територіальної громади (до повномасштабного вторгнення рф - керівник гуртка Переможненського будинку культури)

***

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Відбудуємо Мелітопольську громаду разом», який підтриманий грантом Української Асоціації Медіа Бізнесу.




Схожі новини: