Вступ Швеції у НАТО: комітет парламенту Туреччини схвалив, потрібне голосування парламенту

Переглядів: 291

27 грудня 2023 22:40

Вступ Швеції у НАТО: комітет парламенту Туреччини схвалив, потрібне голосування парламенту фото

Рішення Комітету є обов'язковим кроком перед голосуванням, проте не гарантує, що парламент Туреччини ратифікує заявку Швеції

Комітет із закордонних справ парламенту Туреччини рекомендував парламенту схвалити вступ Швеції до НАТО. Про це повідомляє Anadolu.

Рішення парламентського комітету є обов'язковим кроком для винесення питання на голосування депутатів, проте не гарантує, що парламент ратифікує заявку Швеції на вступ в Альянс, пише Politico.

Видання також зазначає, що дату голосування з цього питання в парламенті Туреччини поки не призначено.

18 грудня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що ратифікація Туреччиною вступу Швеції у НАТО залежить від схвалення Конгресом США запиту Анкари на придбання винищувачів F-16, і закликав обидва законодавчі органи діяти "одночасно".

Анкара запросила у США винищувачі F-16 у жовтні 2021 року. Угода на $6 млрд передбачала продаж 40 літаків, а також комплекти для модернізації 79 бойових літаків, які вже перебувають на озброєнні ВПС Туреччини. Однак у Конгресі США можливість такої угоди зумовили низкою вимог, зокрема схваленням Анкарою заявки Швеції на вступ у НАТО.

Для вступу будь-якої держави в НАТО потрібно одностайне схвалення всіх країн-членів Альянсу. Заявку Швеції поки не ратифікували лише Туреччина та Угорщина.

6 грудня Швеція та США уклали угоду про оборонне співробітництво, що створює умови для зміцнення військового потенціалу Швеції навіть у тому випадку, якщо їй не вдасться стати членом НАТО.

28 червня 2022 року НАТО запросило Швецію та Фінляндію стати членами Альянсу.

4 квітня 2023 року Фінляндія вступила в НАТО.

17 вересня Ердоган заявив, що Швеція "не виконала дані Туреччині обіцянки" і тому не отримає її підтримки для вступу в НАТО.

23 жовтня Ердоган підписав протокол про вступ Швеції в НАТО та вніс його на розгляд парламенту Туреччини.

Джерело: Ліга

 




Схожі новини: