На Заході активно обговорюють можливість прийняття України до НАТО навіть без контролю над усіма своїми територіями

Переглядів: 1810

5 жовтня 2024 21:20

На Заході активно обговорюють можливість прийняття України до НАТО навіть без контролю над усіма своїми територіями фото
Володимир Зеленський та новий генсек НАТО Марк Рютте (president.gov.ua)

  На Заході активно обговорюють можливість прийняття України до НАТО навіть без контролю над усіма своїми територіями, використовуючи сценарій, схожий на модель ФРН часів холодної війни. Видання Financial Times (FT) детально аналізує цей варіант, наголошуючи, що Україна може отримати міцні гарантії безпеки, навіть якщо деякі території залишатимуться під фактичним контролем Росії.

  Сценарій ФРГ передбачає, що Україна, подібно до Західної Німеччини після Другої світової війни, може стати членом НАТО, навіть якщо частина її територій залишатиметься під контролем іншої держави. Західна Німеччина приєдналася до НАТО в 1955 році, незважаючи на те, що Східна Німеччина перебувала під радянським контролем до 1989 року

  За даними FT, цей сценарій все частіше згадують і на рівні західних, і українських дипломатів. Хоча ані Київ, ані його союзники не визнають суверенітет Росії над окупованими територіями, є ймовірність, що такі землі можуть бути повернуті в майбутньому через дипломатичні переговори, а не військовим шляхом.

  Цей підхід був підтриманий низкою впливових політиків, таких як колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер, колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен та чинний президент Чехії Петер Павел. Павел зазначив, що Україна може бути прийнята до НАТО навіть за умови, якщо деякі території залишатимуться поза її контролем, за умови чіткої демаркації або адміністративного кордону.

  Таким чином, поступка певними територіями в обмін на членство в НАТО може стати можливим компромісом, однак для України це питання залишається складним і публічно неприйнятним.




Схожі новини: